Helft promovendi psychisch in de kreukels

Promovendi werken zich kapot. Onderaan de lange ladder die ‘academische loopbaan’ heet, dreigen ze er al af te vallen.

Update 26-4-2017, 12.49u. Het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) vindt dat er in Nederland dringend onderzoek naar psychische gezondheidsklachten onder promovendi moet worden gedaan. Er zijn volgens PNN allerlei kleine initiatieven in die richting en er zou zelfs in Leiden al een pilot klaarliggen die zo kan worden opgestart. Ondertussen gebeurt er niets, volgens PNN omdat geen universiteit de rekening wil betalen voor een landelijk onderzoek hiernaar. PNN-voorzitter Rolf van Wegberg: “Het kan niet zo zijn dat het onderzoek dat nodig is om dit te achterhalen, uitblijft omdat er wordt gesteggeld over wie de rekening betaalt. Op deze manier is er maar één groep die de rekening betaalt: de promovendi.”

Het is algemeen bekend dat werken aan de universiteit geen kwestie meer is van achteroverleunend uit het raam staren, tot de geniale inzichten de hersenpan binnenwaaien. Er moet gepresteerd worden: onderzoekers moeten publiceren, onderzoeksgelden binnenslepen en onderwijs geven. Vrije avonden en weekenden gaan er niet zelden aan onderdoor.

Promovendi draaien nog niet volledig mee in de academische mallemolen, maar hebben het toch ook behoorlijk zwaar, blijkt uit grootschalig Vlaams onderzoek. Ruim de helft kampt met psychische stress en één op de drie loopt het risico een psychiatrische stoornis te ontwikkelen. De promovendi hebben bijvoorbeeld last van slaapproblemen, lusteloosheid en depressieve gevoelens. Ze hebben 2 tot 3 keer meer kans op psychische klachten dan hoogopgeleide leeftijdsgenoten in andere sectoren.

De problemen ontstaan vooral door conflicten tussen werk en privé, de werkdruk en de leiderschapsstijl op de universiteit. Ook zijn de hoge verwachtingen killing. De onderzoeksresultaten zijn Belgisch, maar volgens een Nederlandse onderzoekster is er geen enkele reden om te denken dat de situatie in Nederland anders is.

De onderzoekers denken dat de enorme toename van aantallen promovendi, in Vlaanderen in 2013 ruim 71% meer dan in 2004, de problemen in de hand werkt. Een simpele kwestie van minder mensen laten promoveren is dat niet, want proefschriften worden algemeen beschouwd als een belangrijke bijdrage aan het wetenschappelijk bedrijf. Bovendien valt wereldwijd 30 tot 50 procent van de promovendi uit. De onderzoekers roepen op tot meer systematische empirische studies naar werkdruk en uitval van jonge onderzoekers.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.