Genoeg research, te weinig development

Nederlandse universiteiten hebben meer te besteden aan onderzoek, maar kennisinstellingen juist minder. Hiermee voldoet Nederland niet aan de beoogde 2,5 procent van het bruto binnenlands product (BBP) voor wetenschap in 2020.

Hogescholen, universiteiten en NWO hebben tussen 2010 en 2021 maar liefst 15 procent extra te besteden aan wetenschap en innovatie. Dat blijkt uit een analyse van de kerncijfers over de overheidsbudgetten voor wetenschap en innovatie door het Rathenau Instituut. Onderzoeksinstituten als TNO, DLO, Deltares, ECN, Marin en NLR gaan er daarentegen 28 procent op achteruit.

De totale voorgenomen overheidsinvesteringen blijven tot 2021 op een stabiele €6,4 miljard per jaar liggen. Het almaar stijgende BBP maakt dat het gat tussen de afgesproken 2,5% en het daadwerkelijk geïnvesteerde bedrag met het jaar groter zal worden. Om aan de norm te voldoen zou de Nederlandse overheid jaarlijks ongeveer €800 miljoen extra moeten investeren.

Het geld dat wel geïnvesteerd wordt, is goed besteed geld, zo blijkt uit de analyse. Voor elke euro die Nederland tussen 2014 en 2016 geïnvesteerd heeft in Europese onderzoeksprogramma’s, is ruim anderhalve euro teruggekomen via subsidies en beurzen.

De te kleine budgetten kloppen niet met de ambities die Nederland als kennisland zegt na te streven, vindt Rathenau-voorzitter Melanie Peters. Ook in het wetenschapsbeleid ziet ze ruimte voor verbetering. Zo wordt de vergaarde kennis volgens haar nog te weinig toegepast. “Die wordt elders omarmd.” Vertelt ze in de Volkskrant. “Van de R&D hebben we de research in Nederland heel goed op orde, maar de D van development duidelijk minder.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.