Pilot flexstuderen: UvA en Hogeschool Utrecht wel per vak

Pilot flexstuderen: UvA en Hogeschool Utrecht wel per vak

Niet betalen voor onderwijs dat je niet volgt? Tilburg University, Universiteit van Amsterdam en Hogeschool Utrecht beginnen volgend studiejaar met de pilot ‘flexstuderen’. In Amsterdam en Utrecht mag er per vak betaald worden, Tilburg University kiest voor een zuinigere invulling: een beperkt vakkenpakket voor een beperkte doelgroep.

Flexstuderen is een idee van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), dat gesteund wordt door de VVD en de PvdA. Tilburg University is de eerste instelling die met de pilot instemde, later volgden de UvA en Hogeschool Utrecht.

Tilburg University

Eerder dit jaar stemde de universiteitsraad in met deelname aan de pilot ‘flexstuderen’. Mantelzorgers, topsporters en ondernemers mogen vanaf volgend studiejaar een beperkt vakkenpakket kiezen tegen een lager collegegeldtarief. De studenten moeten jaarlijks tussen de 30 en 42 ECTS aan vakken volgen, waarvoor zij dan tussen de 1.152 en 1.615 euro betalen.

Dat betekent dus dat studenten die een bestuursjaar doen, buiten het curriculum om stage lopen of andere nevenactiviteiten naast hun studie volgen, geen beroep mogen doen op het flexstuderen. Aan de Universiteit van Amsterdam is dit wel mogelijk. “En dat is best jammer,” betoogt Romy van Limpt, bestuurslid bij Fractie SAM. “Ik betaal collegegeld voor het hele jaar, terwijl ik fulltime met een bestuursjaar bezig ben.”

Per vak

Fractie Front ziet graag dat de universiteit uiteindelijk hetzelfde model als de UvA gaat hanteren. Janne Wijdeven zegt namens de fractie dat studenten zo de ultieme kans krijgen om nog actiever naast hun studie te zijn. “We willen dan ook dat het betalen per vak voor iedereen ingevoerd wordt, niet alleen voor een beperkte doelgroep.” Van Limpt is tegen het betalen voor onderwijs dat je niet volgt, maar snapt wel dat de universiteit terughoudend is in het betalen per vak: “Studenten kunnen bijvoorbeeld expres één vak openlaten om zo het hele jaar studiefinanciering te ontvangen. Ook krijgt de universiteit minder geld binnen, wat nadelig kan zijn voor studenten die een Honours Programme volgen. Zij moeten dan extra betalen als ze meer vakken willen volgen.”

“Maar het flexstuderen is maar een doekje voor het bloeden,” zegt Van Limpt. “De vraag naar betalen per vak, of een beperkt vakkenpakket, is ontstaan door de afschaffing van deeltijd studeren en de invoering van het leenstelsel.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.