“Onze rechtsstaat is fantastisch voor juristen, maar slecht voor burgers”

“Onze rechtsstaat is fantastisch voor juristen, maar slecht voor burgers”

“Onze rechtsstaat is fantastisch voor juristen, maar slecht voor burgers”, zo luidt de treurige conclusie van onderzoeksinstituut Hague Institute for Innovation of Law (HiiL).

De afgelopen jaren is het aantal rechtszaken gestegen, terwijl het aantal opgeloste zaken juist daalde. Het NRC meldt dat in 2009 60% van de zaken werd opgelost, terwijl dat in 2014 nog maar in 51% het geval was. Het feit dat steeds minder conflicten worden opgelost, zou er voor zorgen dat zoveel mensen zich niet gehoord voelen. 

Volgens de onderzoekers van Hiil moet de oorzaak van dit probleem gezocht worden in het verouderde juridische systeem. Hierbinnen wordt het ‘toernooimodel’ aangemerkt als het belangrijkste euvel, wat mensen volgens de onderzoekers tegen elkaar opzet. De Tilburgse hoogleraar Maurits Barendrecht is onderzoeksdirecteur van Hiil vindt dat het systeem op de schop moet: “Mensen zouden veelvoorkomende oplossingen aangedragen moeten krijgen, in plaats van dat ze tegen elkaar worden opgezet.” Waar dat het systeem nu draait op wederzijdse claims, pleit de hoogleraar voor een aanpassing. Hierdoor zouden mensen moeten worden aangespoord om samen met een jurist te zoeken naar “een oplossing, bemiddeling en contact met de andere partij”.

Het doorvoeren van dergelijke aanpassingen aan het juridische systeem is een ingewikkelde kwestie, legt Barendrecht uit: “Iedereen ziet in dat het systeem niet werkt, maar om het te veranderen moeten alle spelers samenwerken. Vernieuwers, het ministerie, de politiek en juridische organisaties.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.