Wetenschappers voelen wel wat voor Open Peer Review

Peer review, de beoordeling van wetenschappelijke publicaties door collega-wetenschappers, gebeurt vaak achter de schermen. Uit onderzoek blijkt dat veel wetenschappers er klaar voor zijn om inzage te geven in de beoordelingen. Open Peer Review (OPR) klopt aan de deuren van de academie.

Zien wetenschappers het zelf eigenlijk zitten om het gesloten proces van peer-review wat meer in de openbaarheid te brengen? Bij gebreke aan grootschalig onderzoek vroegen de initiatiefnemers van OpenAIRE2020 het in september en oktober 2016 met een enquête. Ze kregen 3.062 reacties.

De meeste wetenschappers die reageerden zien het wel zitten dat OPR gangbaar wordt, net zoals er veel voorstanders zijn van bijvoorbeeld het open access publiceren en het openlijk delen van onderzoeksdata. Er is veel steun voor een openlijke interactie, openlijke rapporten en commentaar op laatste versies. Drie uit vier respondenten laat zelfs weten al ervaring te hebben met OPR.

Waar de wetenschappers niet voor zijn, is het openbaar maken van de namen van peer-beoordelaars. De helft denkt dat het hele proces daar slechter van zou worden.

De onderzoekers van OpenAIRE2020 denken dat de bevindingen laten zien dat OPR wel eens groot zou kunnen worden. Wel waarschuwen ze niet voor een one-size-fits-all-benadering te gaan. Verschillende wetenschappelijke disciplines hebben mogelijk verschillende behoeften. Vooral naar die verschillen zou meer onderzoek gedaan moeten worden.

Univers werd over dit onderzoek getipt door de mensen van het team Research Support van LIS.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.