Nieuwe studentenpartij pleit voor ontslag linkse docenten

Nieuwe studentenpartij pleit voor ontslag linkse docenten

Een nieuwe studentenpartij doet mee aan de verkiezingen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het uiterst rechtse verkiezingsprogramma van deze ‘alt-right partij’ zorgt voor flink wat beroering.

“Alle openlijk linkse docenten moeten ontslagen worden”; “De faculteit geesteswetenschappen is een linkse sekte” en “De UvA is een enclave van Noord-Korea”. Zomaar wat uitspraken van Thijs Binnenkade, lijstrekker van studentenfractie “Roede”.

Als het aan Binnenkade ligt, gaat het er vanaf dit jaar anders aan toe op universiteit in de hoofdstad. Met zijn protestpartij zegt hij een alternatief te willen bieden voor de “linkse krakerspartijen” op de universiteit.

Lijstrekker Thijs Binnenkade

Lijstrekker Thijs Binnenkade

De partij heeft, naast het ontslaan van linkse docenten, het “afbreken” van de faculteit Geesteswetenschappen als belangrijkste speerpunt: “mensen gaan er redelijk normaal in en komen er als communisten weer uit”. Ook strijdt de partij, die Zwarte Piet als logo gebruikt, tegen het diversiteitsquotum van de universiteit en tegen het rookverbod op de campus.

Protest

De facultaire studentenraad van de faculteit Geesteswetenschappen heeft protest aangetekend tegen de partij van Binnenkade. In een brief aan het centraal stembureau van de UvA zegt de studentenraad dat Roede zich ‘kwetsend en discriminerend’ uitlaat op Facebook.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.