Studenten kritisch op decentrale selectie

Er is geen loting meer bij een aantal studies gehouden, maar inhoudelijk geselecteerd. En dat gebeurt niet bij alle onderwijsinstellingen correct, zien studentenorganisaties.

Zo is toelating tot een van deze studies niet langer een kwestie van geluk, maar wordt de student die het beste bij de studie past geselecteerd. Geneeskunde en tandheelkunde zijn voorbeelden van numerus fixus-opleidingen die vanaf studiejaar 2017-2018 decentraal gaan selecteren.

Verkeerd

Volgens het Landelijke Studenten Rechtsbureau (LSR) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) gaat dit niet overal goed. Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam en Rijksuniversiteit Groningen testen de scholieren niet op verschillende soorten kenmerken. En dat is wel wat Minister Jet Bussemaker voor ogen heeft. Ze schreef in 2014 een brief aan de Tweede Kamer waarin stond dat de selectie niet alleen om cognitieve vaardigheden moet gaan, maar ook om motivatie en persoonlijkheid.

Onderzoek

LSR en ISO deden zelf onderzoek naar de selectieprocedure van de universiteiten. Wat opvalt, is dat opleidingen in de eerste ronde vaak alleen toetsen op kennis. Pas in de tweede ronde, wanneer er al een groep toekomstige studenten is afgevallen, komen kenmerken als motivatie en persoonlijkheid aan bod. Het ministerie van Onderwijs neemt het onderzoek van de studentenorganisaties serieus en gaat de praktijk verder onderzoeken.

Universiteiten

De universiteiten zijn het niet eens met de aanmerkingen. Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Leiden laten weten zich ‘niet in de kritiek te herkennen’. De Universiteit van Amsterdam onderzoekt nog of de kritiek van de studentenorganisaties hout snijdt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.