“Grote bedrijven zetten in op klimaatbeleid”

Sylvester Eijffinger is een topeconoom die niet kiest voor onverantwoordelijke winsten, maar pleit voor ‘duurzame waardevermeerdering’.

1. Negentig hoogleraren schreven een brandbrief aan de Tweede Kamer met het verzoek snel werk te maken van een groene economie. Mee eens?

“Ik maak me ook grote zorgen over het klimaat. Wetenschappers zijn het er wel over eens dat het de verkeerde kant uitgaat. Zelf ben ik alleen niet zo van de petities en de open brieven. Ik probeer mijn invloed liever te laten gelden in de gesprekken die ik met allerlei mensen voer.

2. U bent een adviseur van het CDA. Deze politiek partij staat niet bekend om een grote milieuparagraaf…

“Dat klopt en dat vind ik ook jammer. Ik ben alleen niet zozeer de persoon om hierover te beginnen. Ik ben geen klimaatwetenschapper. Dat viel me trouwens ook op in die brief van de hoogleraren: voor een aantal is milieu helemaal niet het werkveld waarin ze opereren. Econoom Arjo Klamer zet z’n handtekening onder elke petitie. Ja, als hij nu van milieueconomie was, maar dat is niet het geval. Niettemin had ik ook graag gezien dat CDA meer aandacht besteedde aan het klimaat. Het rentmeesterschap is toch een van de kernwaarden van de partij.”

3. Trump versnippert straks ook nog eens het Parijse klimaatakkoord, stemt dat niet bijzonder pessimistisch?

“Ik vrees dat we het niet van de politiek moeten hebben. Toch is er ook goed nieuws: juist de grote bedrijven zetten stevig in op klimaatbeleid. Dat geldt bijvoorbeeld voor DSM, bestuursvoorzitter Feike Sijbesma heeft duurzaamheid hoog op de agenda gezet. Hetzelfde geldt voor Peter Struik van Fujifilm. Unilever en AkzoNobel zijn eveneens zeer actief bezig met het halen van de klimaatdoeleinden. Al deze bedrijven roepen de politiek op om meer te doen en ze proberen daarnaast zelf te vergroenen, hoe moeilijk dat vaak ook is.”

4. Wat maakt het zo moeilijk?

“Een groot probleem is het verschil tussen aandeelhouders die voor de korte termijn investeren en de aandeelhouders die zich voor lange tijd aan een bedrijf committeren. Zodra een bedrijf inzet op duurzame waardevermeerdering worden de korte termijn-beleggers zenuwachtig. Ik zou er best voor zijn het meer duurzame lange termijn-beleggen te stimuleren door deze aandeelhouders een relatief hoger dividend uit te keren. Dat heeft DSM wel eens geprobeerd te realiseren, maar het werd tegengehouden door de lagere rechter. Ik denk echter dat de Hoge Raad ze gelijk had gegeven, wanneer ze door hadden geprocedeerd. Dat hebben ze jammer genoeg niet gedaan.”

5. Onlangs kwam een rapport in het nieuws dat zegt dat de lagere inkomens het meest betalen voor het klimaatbeleid. Wat denkt u daarvan?

“Daar moet naar worden gekeken. Ik vind wel dat we niet te gemakkelijk de schuld bij de ‘rijken’ moeten leggen. In de Amsterdamse Kinkerstraat zie je taferelen waarbij het afval gewoon op straat ploft, dat zie je bij mij in het dorp toch niet zo gauw gebeuren. Lagere inkomens tonen soms ook wat minder verantwoordelijkheid voor het milieu.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.