Oud-rector schenkt toga met geschiedenis

Gery van Veldhoven was hoogleraar, rector magnificus én voorzitter van het college van bestuur aan Tilburg University – toen nog de Katholieke Universiteit Brabant (KUB). Vandaag bracht Van Veldhoven een bezoek aan ‘zijn’ universiteit. Hij kwam een bijzonder geschenk brengen: zijn toga.

Van Veldhoven overhandigde de toga vanmiddag aan rector Emile Aarts, in aanwezigheid van pedel Wilko Elsinga en projectleider academisch erfgoed Pieter Siebers. “Een bijzonder gebaar”, aldus Aarts. “Het toont de blijvende betrokkenheid van het oude korps, van mensen met diepe wortels in onze gemeenschap.”

Oud-rector Van Veldhoven schenkt toga

Oud-rector Van Veldhoven schenkt toga

De toga van Van Veldhoven is bijna zo oud als de universiteit zelf. Van Veldhoven nam de toga over van econoom P.P. van Berkum, die in 1933 als eerste student afstudeerde aan onze universiteit. Van Berkum was ook de eerste die aan de universiteit van Tilburg promoveerde. Hij bleef decennialang verbonden aan de universiteit als hoogleraar.

De toga is onderdeel van de ‘roots’ van de universiteit, zegt Emile Aarts. Het gewaad komt niet bij de rector aan de kapstok te hangen, maar krijgt een plek in het historisch erfgoed van Tilburg University. Studenten, medewerkers en andere geïnteresseerden moeten nog wel even geduld hebben: de toga zal pas na de zomer tentoongesteld worden op de campus.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.