ELI5 (Google it)

Als je net als ik een student bent aan onze befaamde universiteit, heb je ongetwijfeld weleens geprobeerd een wetenschappelijk artikel te lezen. ‘Geprobeerd’ is hier het kernwoord, aangezien het ‘lezen’ van een wetenschappelijk artikel vaak vooral bestaat uit het analyseren en ontleden van een brij aan woorden om uiteindelijk te ontdekken wat de wetenschapper nou eigenlijk heeft gedaan en of dat iets heeft opgeleverd. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit lekker in mijn pyjama met een kop thee mij heb verdiept in een spannend wetenschappelijk artikel. Hoe pakkend die titel ook leek te zijn.

Wanneer ik een wetenschappelijk artikel lees, ben ik uitgerust om de strijd aan te gaan met de ongetemde zee van onbegrijpelijke woorden en onbekende begrippen. Twee pennen (voor als er eentje mee ophoudt), een marker (voor de zes zinnen die ik daadwerkelijk moet onthouden), een telefoon bij de hand (voor de hulplijn met Google) en voor de zekerheid ook maar een woordenboek (ik spreek prima Engels, maar je weet nooit). Uiteindelijk kom ik na een uur zwoegen tot een conclusie: stimulus x heeft waarschijnlijk wel/geen effect, maar er moeten nog pakweg twintig vervolgstudies worden uitgevoerd voordat we dat kunnen vaststellen. Dat stond overigens ook al in het abstract, maar dat begreep ik destijds niet.

Een wijs man zei ooit ‘Als je het niet aan een zesjarige kunt uitleggen, begrijp je het zelf niet goed genoeg’. Hoewel je mij niet hoort klagen als ik mijn wetenschappelijke papers voortaan in lettertype 20 met leuke plaatjes krijg aangeleverd, is de wetenschap in veel gevallen natuurlijk te ingewikkeld om het zo simpelweg te stellen. (Leg die hooivorken maar weer neer). Toch denk ik dat veel studenten een zucht van verlichting zullen slaken wanneer je geen expert in je vakgebied en taalvirtuoos meer hoeft te zijn om een paper enigszins soepel te kunnen begrijpen.

Ikzelf zou in ieder geval een klein vreugdedansje doen wanneer ik na een simpel abstract van 200 woorden weet wat de onderzoeker gedaan en gevonden heeft, waarna ik het artikel vervolgens met één zin kan citeren in mijn eigen onleesbare paper. Zoals het een echte academica betaamt.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.