Tabaksindustrie levert illegale steun aan studentenverenigingen

Tabaksindustrie levert illegale steun aan studentenverenigingen

Meerdere grote sigarettenfabrikanten sponsoren studentenverenigingen. Door te betalen in ruil voor exclusieve verkoop van producten leveren de fabrikanten de facto sponsoring aan de verenigingen, terwijl dat bij wet verboden is. Dit is gebleken uit onderzoek van Onderzoeksredactie Tabak. 

Grote fabrikanten als Japan Tobacco International (JTI), British American Tobacco (BAT) en Philip Morris blijken actief te zijn op de studentenmarkt. Uit het onderzoek is gebleken dat de fabrikanten studentenverenigingen actief benaderen om exclusiviteit voor hun producten af te kopen.

Het onderzoek laat zien dat voornamelijk JTI, bekend van merken als Camel en Winston, actief is bij studentenverenigingen. Onderzoeksredactie Tabak heeft tijdens hun onderzoek bewijs gevonden dat deze fabrikant illegale contracten heeft met verenigingen in Groningen, Utrecht, Amsterdam, Leiden, Rotterdam, Delft en Maastricht. Bewijs dat de kwestie ook in Tilburg speelt is tot op heden niet gevonden.

JTI biedt de verenigingen volgens de onderzoeksredactie de mogelijkheid om hun producten exclusief te verkopen in bijvoorbeeld een automaat of tijdens evenementen als lustra. De verenigingen ontvangen hier al snel enkele duizenden euro’s per jaar voor. Concurrent BAT benadert sinds kort ook actief verenigingen, met nog betere aanbiedingen.

Naar aanleiding van het onderzoek van Tabak heeft de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) een onderzoek ingesteld.

Onwetend

“Voor de verenigingen zijn dit vaak lucratieve contracten” legt onderzoeksjournalist Ties Keyzer aan Univers uit. “Tijdens het onderzoek bleek veelal dat de verenigingsbesturen zich niet bewust zijn van het feit dat de exclusiviteitsclausules illegaal zijn. En als ze het al wel wisten, konden ze er vaak niets over zeggen omdat er ook geheimhoudingsclausules in de contracten zijn opgenomen”.

Keyzer benadrukt dat de onderzoeksredactie niet de verenigingen op de korrel wilde nemen, maar wilde aantonen hoe de tabaksfabrikanten de studenten proberen te bereiken. “Vaak zijn de contracten in het verleden afgesloten met vorige besturen. Het is aannemelijk dat de huidige besturen het echt niet weten, of ze houden zich van de domme”.

In Tilburg

In Tilburg hebben de onderzoeksjournalisten Plato, Vidar en Olof benaderd. De besturen van zowel Vidar als Plato ontkenden dergelijke contracten te hebben. Volgens Carlijn Diederiks van Plato is er wel een sigarettenautomaat op de sociëteit te vinden, maar wordt deze beheerd door een externe partij. Iris Schoormans van Vidar wijst er in een reactie aan Onderzoeksredactie Tabak op dat Vidar een sportvereniging is en derhalve überhaupt geen sigarettenautomaat heeft staan.

Bij Olof kon, of wilde, niemand antwoord geven op vragen van de onderzoeksjournalisten. Vice Praeses Guus Stevering, die volgens de site voor bedrijfscontacten verantwoordelijk is, zei dat de redactie van Tabak eventuele vragen naar Olof kon mailen. Keyzer heeft dit naar eigen zeggen gedaan, maar zegt nooit antwoord te hebben gehad. Ook de redactie van Univers heeft hierover contact gezocht, maar heeft Olof tot op heden niet kunnen bereiken voor commentaar.  

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.