Demonstreren in Wit-Rusland kost studenten plek aan universiteit

Demonstreren in Wit-Rusland kost studenten plek aan universiteit

In Wit-Rusland is protest niet zonder risico. Studenten die meedoen aan demonstraties tegen president Loekasjenko worden van de universiteit gestuurd. Wie beschermt politiek actieve studenten in de laatste dictatuur van Europa?

Terwijl in Tilburg het nieuwe academische jaar feestelijk wordt afgetrapt met de TOP-week, keert in Wit-Rusland een groeiend aantal studenten na de zomer niet terug naar de universiteit. Politiek actieve studenten zoals geschiedenisstudent Ihar Nelipovič, geneeskundestudente Alena Dzianiščyc en natuurkundestudent Piotr Markiełaŭ zijn niet langer welkom. Zij hebben meegedaan aan de aanhoudende protesten tegen president Loekasjenko en de herinvoering van zijn zogenoemde ‘parasietenbelasting’. Daar betalen ze nu een hoge prijs voor. 

Schijnreden

“Soms worden studenten weggestuurd nadat ze zijn opgepakt tijdens een demonstratie”, zegt historica, activiste en UvA-onderzoeker Christie Miedema, die met mensenrechtenorganisatie Libereco campagne voert voor de bescherming van deze studenten: “Maar ook als ze alleen gezien zijn tijdens een demonstratie of zich uitspreken op social media, kunnen ze door de universiteit worden verwijderd. Dat gebeurt dan meestal onder het mom van een slecht tentamencijfer of een andere schijnreden. In werkelijkheid is het politiek gemotiveerd.”

Miedema reisde als 21-jarige geschiedenisstudente liftend naar de grens van Wit-Rusland om aandacht te vragen voor mensenrechtenschendingen in het land. Dat was in 2006, ruim tien jaar geleden. Veel is er in al die jaren niet veranderd: Alexander Loekasjenko is nog steeds president en Wit-Rusland wordt nog altijd ‘de laatste dictatuur’ van Europa genoemd. “Dat is inmiddels een beetje tot een cliché verworden, maar het klopt wel: Wit-Rusland ís een dictatuur. Loekasjenko is er al sinds 1994 aan de macht. Je ziet sterke golfbewegingen: verbeteringen en verslechteringen wisselen elkaar af. In 2015 werden alle politieke gevangenen vrijgelaten en vorig jaar werden de EU-sancties tegen Wit-Rusland opgeheven. Maar kort daarna werden er weer honderden demonstranten gearresteerd.”

Campagne

Afgelopen mei was Miedema in Wit-Rusland. “Daar heb ik met studenten gesproken. In overleg met hen zijn we een campagne gestart”, zegt Miedema. “We hebben veel gesprekken gevoerd en filmpjes opgenomen. Met een publiekspetitie proberen we nu druk uit te oefenen op de universiteiten in Wit-Rusland. Daarnaast zoeken we uit met welke West-Europese universiteiten deze universiteiten samenwerken, zodat we die partneruniversiteiten kunnen aanschrijven.”

Miedema hoopt met de actie te voorkomen dat in het nieuwe academische jaar meer studenten van de universiteit worden verwijderd. “Maar we willen ook dat de weggestuurde studenten hun studie weer kunnen oppakken.”

Meer informatie over de campagne van Libereco en de verhalen van weggestuurde studenten als Ihan, Alena en Piotr lees je hier. Wil je de actie van Christie Miedema steunen? Onderteken dan de petitie

[caption id=”attachment_105927″ align=”alignright” width=”100%”> Piotr Markiełaŭ, één van de weggestuurde studenten

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.