Ontgroening light: ‘een beetje sneu’

Het is weer ontgroeningstijd, maar wat blijft ervan over zonder een dosis sadisme, masochisme en collectief afzien? Veel studenten balen van de nieuwe regels.

Diverse ontgroeningsincidenten bij onder meer de Groningse studentenvereniging Vindicat hebben geleid tot meer regelgeving voor de ontgroeningsperiode. Eerstejaars mogen niet meer aangeraakt worden. Sommige studentensteden hebben ook de regel dat de gang naar een toilet niet mag worden geweigerd. En een douchebeurt of een tandenborstel mag hen niet worden ontzegd. In Leiden geldt ook een alcoholverbod.

Uit rondgang van Metro blijkt dat de charme er voor veel studenten af is. Een echte initiatie gaat nu eenmaal gepaard met enig sadisme, vinden ze. Een ontgroende: “Er wordt tegen je geschreeuwd en werkelijk niets is goed. Het gaat gewoon niet leuk zijn, maar je moet wel er wat voor over hebben om bij een vereniging te gaan. En na die periode drink je met zijn allen een biertje en ben je blij dat je het doorstaan hebt. Dat hoort er juist bij. Het moet niet te makkelijk worden.”

Een ouderejaars die begeleider was bij de ontgroening vond hetzelfde: “Het ziet er toch wel een beetje sneu uit als je alleen maar naar iemand staat te schreeuwen en verder geen enkele macht hebt. Maar het mag best een beetje zwaar zijn. Je deelnemers krijgen echt een band. En bovendien laat je op deze manier zien dat je echt wilt.”

Overigens laten aspirant-leden zich ook zonder fysiek geweld nog steeds dwingen tot gênante acties. Deze kakker werd betrapt door zanger Jan Smit bij zijn huis in Volendam.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.