Hoe gezond is de student van tegenwoordig?

Wie over het studentenleven spreekt, denkt al snel aan clichés van veel uitgaan, drank en slechte eetgewoontes. Geldt dat ook nog voor de huidige student?

De Universiteit van Utrecht probeert alcoholmisbruik tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) tegen te gaan door middel van een streng alcohol- en drugsbeleid en afspraken met studentenverenigingen, schrijft het Digitaal Universiteitsblad (DUB). Voorafgaand aan de UIT gaven het Trimbos Instituut en Jellinek een alcoholcollege voor meer dan vijfhonderd UIT-mentoren. Spreker Lex Lemmers ziet sinds een jaar of vijf echter een positief keerpunt rondom alcoholgebruik bij studenten: “Alcoholmisbruik krijgt steeds meer aandacht, het staat op de agenda van studentenverenigingen en ook gemeentes zijn er actief mee bezig.” Oorzaken hiervoor zouden volgens hem de veranderde alcoholwet, de toegenomen prestatiedruk, de hoge studiekosten en een veranderende studentenpopulatie kunnen zijn: “Er zijn steeds meer studenten van niet-Westerse afkomst, zij staan vaak negatief tegenover alcohol.”

Voor de gezelligheid

Hoe denken studenten in Tilburg over alcohol? De korte termijn-gevolgen van alcohol zijn onder de meeste studenten wel bekend: black-outs, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid. En in erge gevallen: bewusteloosheid of agressiviteit. Zo ver laten de meeste studenten het niet komen, zeggen ze. “Ik probeer wel op mijn drankgebruik te letten, maar bij sommige gelegenheden, zoals met een intro, hoort een drankje er nou eenmaal bij”, vertelt Ivo van Stiphout, student Filosofie. Zijn studiegenote, Chantal Klijsen, is het daar mee eens: “Sinds ik studeer, drink ik wel meer, maar dat komt ook door de gezelligheid. Je leert hier mensen kennen waar je het goed mee kunt vinden. Wanneer je na college nog afspreekt, gaat dat vaak onder het genot van een drankje.” De studenten staan overigens niet dagelijks in de kroeg. “Maar als ik uitga, dan drink ik wel redelijk veel”, zegt Yasin Koreman, student Psychologie. Ivo van Stiphout geeft aan dat de hoeveelheid drankgebruik ook wel verschilt per periode: “In het midden van het schooljaar heb ik het drankgebruik wel onder controle. Aan het einde kan het daarentegen wel eens chaos zijn. Dan ben je vrij en dat mag gevierd worden!”

Slaaptekort

Het universiteitsblad Mare publiceerde onlangs ook een verhaal over de gevolgen van de studentikoze levensstijl. Gerard Kerkhof, emeritus hoogleraar Psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam, vertelde daarin dat een regelmatig ritme en voldoende slaap erg belangrijk zijn voor de prestaties van studenten: “Na een dagje doorhalen maak je slechtere beslissingen, bijvoorbeeld bij meerkeuzevragen in tentamens, omdat je minder goed afwegingen kan maken. Zeker als je het niet goed kent, gok je veel op gezond verstand. Dat gaat vaker verkeerd zonder slaap”, aldus Kerkhof. De ondervraagde studenten aan de Tilburg University geven aan dat ze geen last hebben van slaaptekort: “Ik denk dat ik wel voldoende slaap. Ik lig geen hele nachten wakker”, vertelt Noah Boerdman, die sinds kort Economics studeert aan de Tilburg University. Hij moet zijn draai in het Tilburgse studentenleven nog vinden, maar is niet van plan om dagelijks tot in de late uurtjes uit te gaan. Misschien is de student van tegenwoordig wel gezonder dan voorheen, nu de druk op de ketel staat met het studievoorschot en ‘gezond leven’ een hippe levensstijl is geworden. Of moeten de studenten die we tegenkwamen op de campus nog warmdraaien?

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.