Studenten blijven langer bij hun ouders wonen

Studenten blijven langer in hun ouderlijk huis wonen sinds de invoering van het leenstelsel. Ze vinden de huur voor een kamer te hoog, of weten nog niet zeker of ze de juiste studiekeuze hebben gemaakt. Hoe zit dat met de studenten aan de Universiteit van Tilburg?

Sinds 2015 gaan minder studenten in hun eerste studiejaar op kamers, blijkt uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2016 van Kences. Bij universitaire studenten is het aantal uitwonende eerstejaarsstudenten van maximaal 19 jaar oud van 46 naar 16 procent gedaald tussen 2014 en 2015. In Volkskrant wordt gezocht naar een verklaring hiervoor. Kinderen hebben meer vrijheid en voelen minder de noodzaak uit huis te gaan, omdat gezinsverhoudingen zijn veranderd, beweert ontwikkelingspsycholoog Wim Meeus. Maar ook het leenstelsel, het bindend studieadvies en het kamertekort van sommige studentensteden zou een rol spelen.

Op kamers in Tilburg?

Eerstejaars TiU-studenten Debbie Vervoort en Emma Spierings zitten beide niet op kamers. “Ik woon een kwartier van de universiteit af. Ik vind de afstand te klein om op kamers te gaan. Daarnaast vind ik het fijn dat ik mijn ouders over mijn belevenissen hier kan vertellen wanneer ik thuis kom en bijvoorbeeld niet zo’n leuke dag heb gehad”, vertelt Emma. Ook vindt ze het een prettige bijkomstigheid dat ze op deze manier geld kan besparen. Debbie wil ondanks de kosten misschien nog wel op kamers: “Maar ik wil eerst even kijken of de studie en de universiteit me bevallen”, licht ze toe. Andere TiU-studenten geven aan het sociale leven in de studentenstad een reden te vinden om wel op kamers te gaan. Een groepje tweedejaars studenten, van wie de helft op kamers zit, is het erover eens dat het leenstelsel voorlopig geen belemmering is voor hen om op kamers te gaan. “Maar misschien later wel, als ik alles terug moet betalen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.