Waarom iedereen over Bart van der Sloot zou moeten praten

Waarom iedereen over Bart van der Sloot zou moeten praten

Kijk. Ik weet dat politieke spelletjes en voetbal koren op de molen zijn van journalisten. Je kunt er uren over ouwehoeren met zelfbetitelde analytici die in feite dertig jaar geleden de buurman van de moeder van één van de huidige hoofdrolspelers blijken te zijn. Maar deze week moeten we Nederland-Franrijk en VVD-PvdA even vergeten. De AIVD versus Bart van der Sloot is namelijk een veel belangrijkere strijd.

Bart van der Sloot is privacy- en big data-specialist en als docent verbonden aan Tilburg Institute for Law and Technology. Vorige week vertelde hij in Nieuwsuur over DUO, dat ov-chipkaartgegevens van honderden studenten opvroeg. Dat mag niet volgens de Nederlandse wet en dus werd DUO op de vingers getikt.

‘Dit is een bredere tendens. Je ziet dat overheden steeds vaker data opvragen van bedrijven voor onderzoek. (…) Dat zijn gegevens die ze zelf niet mogen verzamelen,’ zei hij. Wie zich enigszins in de zaak-Snowden heeft verdiept, weet dat Van der Sloot niet over luchtkastelen praat: overheidsdiensten zijn in de laatste jaren regelmatig hun boekje te buiten gegaan.

Na afloop van de uitzending werd Van der Sloot gebeld door een anoniem nummer. Hij nam niet op. Het anonieme nummer bleef bellen, waardoor Van der Sloot uiteindelijk toch een oproep beantwoordde. Het was een AIVD-medewerker. Of privacyspecialist Van der Sloot wist dat er een wet op de inlichtingendiensten was. En ‘dat het in ons gezamenlijk belang was om misverstanden de wereld uit te helpen’.

Van der Sloot maakte er in de Volkskrant een grapje van, maar dat is het natuurlijk niet. Een inlichtingendienst die na een onwelgevallig interview een wetenschapper opbelt, is een praktijk uit landen die Nederland bekritiseert vanwege hun mensenrechtensituatie. Turkije, bijvoorbeeld. Of Rusland. Het is een tactiek van verstoren, van intimideren, die niet gepast is in een rechtsstaat.

En toch bleef het stil. Oorverdovend zelfs. Geen politicus die boos werd. Nauwelijks een wetenschapper die zich er in het openbaar over uitsprak. Zelfs Tilburg University liet niets van zich weten. Dat is zorgwekkend, want hier staat meer op het spel dan een ‘goed gesprek met de AIVD’. Het gaat hier om de overheid die een kritische wetenschapper probeert te beïnvloeden. Dat zou reden genoeg moeten zijn om even die lerarensalarissen of dat voetbal links te laten liggen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.