Meer afgestudeerden, minder overheidsfinanciering

De Nederlandse universiteiten leverden de afgelopen jaren steeds meer bachelor- en masterstudenten af. Maar de overheidsbijdrage die universiteiten krijgen, groeit niet evenredig mee: “Als we nu geen actie ondernemen, zal dit grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van ons onderwijs”, vreest Rhea van der Dong, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

In 2016 studeerden 33 procent meer bachelors en 29 procent meer masters af dan in 2009. Er kwamen vooral meer internationale studenten bij. De rijksbijdrage aan universiteiten steeg in die periode gemiddeld slechts met 13 procent, bij een inflatie van tien procent. Universiteiten presteren dus beter, maar de overheidsfinanciering neemt nauwelijks toe, blijkt uit een analyse van het Rathenau Instituut. Vooral bij de technische universiteiten is de kloof tussen het aantal afstudeerden en de overheidsfinanciering groot. Zij overwegen voor enkele studies een studentenstop in te lassen wegens een tekort aan staf en practicumfaciliteiten.

Aan Tilburg University is de toename van het aantal afgestudeerden vooral te zien bij de masters. Ten opzichte van 2009 studeerden er in 2016 40 procent meer masters af. Het aantal afgestudeerde bachelors groeide slechts 3 procent. De rijksbijdrage aan Tilburg is in die periode met 21 procent gestegen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.