De cover van LINDA.meiden: nodig of kwetsend?

Er is veel te doen om de coverfoto van LINDA.meiden. Daarop staan Monica Geuze en Anna Nooshin zoenend, terwijl ze hetero zijn. Achterliggende gedachte: seksuele geaardheid moet geen discussie zijn. Er kwam onder andere kritiek van Janet Lie op NRC.nl en Lisa Lotens via Vice. Theatermaakster Anne van Veen begon een protestactie op social media. Inge van de Ven, cultuurwetenschapper aan Tilburg University, kan zich niet vinden in de kritiek: “Het is een interessante foto, omdat die de vinger op allerlei zere plekken in onze cultuur legt.”

De voornaamste kritiek is dat Monica Geuze en Anna Nooshin hetero zijn. Waarom wordt er geen foto van een lesbisch of biseksueel stel gebruikt, schrijft Lisa Lotens voor Vice. “Het geveinsde lesbische en het biseksuele lichaam wordt bovendien in alle hoedanigheid geseksualiseerd, door onze favoriete vlogvrouwen halfbloot en zoenend op de foto te zetten – iets dat in populaire cultuur wel erg vaak gebeurt, en allemaal is bedoeld voor het mannelijk oog.” Ook Anne van Veen liet van zich horen. Ze plaatste een foto van zichzelf zoenend met haar vriendin op social media, met de hashtag #wiljeeroverpratenlinda.

Hokjesdenken

Inge van de Ven heeft moeite met de kritiek dat ‘Anna Nooshin en Monica Geuze homoseksuele handelingen uitvoeren terwijl ze hetero zijn’. “Het pijnpunt is de discrepantie tussen gedrag en (veronderstelde) ‘identiteit’. Dat zie ik vaker in de hedendaagse media, en druist in tegen mijn opvattingen over gender,” aldus de cultuurwetenschapper. Van de Ven gelooft dat het gegenderde lichaam performatief is: het is geen weerspiegeling van een voorafgaande, innerlijke identiteit, maar een set gedragingen die die identiteit in het leven roept. Met andere woorden: Gender is niet iets dat je bent, maar dat je doet. Genderidentiteit wordt performatief geproduceerd door handelingen die identiteit constitueren, in plaats van ‘onthullen’. “Als je kritiek hebt op deze foto omdat de dames niet ‘echt’ lesbisch zijn, doe je dus eigenlijk wat je LINDA.meiden verwijt: hokjesdenken,” vindt Van de Ven.

“Als je kritiek hebt op deze foto, doe je dus eigenlijk wat je LINDA.meiden verwijt: hokjesdenken”

Taboes doorbreken

Er kwam ook kritiek vanuit NRC.nl bij monde van Janet Lie. Zij sloot zich aan bij de woorden van Lisa Lotens en voegde toe: ‘Zoenende vrouwen gebruiken om de mannelijke blik tevreden te stellen, zo oud is als de weg naar Rome.’ Dat kunstje zou niet meer werken, volgens Lie. Inge van de Ven reageert daarop door te zeggen dat populaire cultuur bijna altijd een commerciële dimensie heeft. “Want wat de massa leuk vindt, verkoopt. We weten dat seks één van de meest geijkte strategieën is om bladen te verkopen.” Volgens Van de Ven is het dus niets nieuws onder de zon: een commerciële, mainstream glossy probeert te verkopen door lichamen af te beelden die normatief mooi zijn, in seksuele poses. De cultuurwetenschapper stelt dat het de vraag is of je bij dit soort bladen moet zijn als je taboes wilt doorbreken.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.