Veel hoogopgeleiden aan het werk, maar studie sluit niet altijd aan op arbeidsmarkt

Veel hoogopgeleiden aan het werk, maar studie sluit niet altijd aan op arbeidsmarkt

Steeds meer hoogopgeleide afgestudeerden hebben een baan, maar de studie die zij gevolgd hebben sluit niet altijd goed aan op de arbeidsmarkt.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 93 procent van de niet onderwijsvolgende hoogopgeleiden tussen de 25 en 35 jaar in dienst is als werknemer of als zelfstandige werkt. Het baanperspectief is het hoogst met een opleiding in de informatica (96 procent) en het laagst in de journalistiek, maatschappijwetenschappen, talen en geschiedenis (91 procent). Ten opzichte van voorgaande jaren blijft het aandeel hoogopgeleiden in de beroepsbevolking groeien, het gevolg hiervan is dat er minder werk is voor lager opgeleiden

Ondanks dat veel afgestudeerden aan het hoger onderwijs vaker en sneller een baan vinden, draaien ze meestal minder uren dan ze eigenlijk willen draaien, blijkt uit onderzoek van het Research Centrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Ook gaf een groot aantal studenten in het onderzoek aan dat ze zich onvoldoende voorbereid voelen op de arbeidsmarkt. Jongeren- en studentenorganisaties waaronder het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) Jongeren, de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) Jong vinden dit niet langer kunnen en kwamen met een gezamenlijke oproep voor actie om een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te realiseren. ISO-voorzitter Rhea van der Dong: “Het onderwijs en de arbeidsmarkt wijzen voor de schuldvraag nu alleen maar naar elkaar, waardoor er niks gebeurt en de student de dupe is. Wat ontbreekt is een tafel waarin we met iedereen die daarin een rol heeft, structureel nadenken over een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Daar heeft uiteindelijk iedereen baat bij.”

Pieter Duisenberg, de aanstaande voorzitter van de Vereniging van Nederlandse universiteiten (VSNU), heeft als VVD-kamerlid een jaar geleden voorgesteld om studies met weinig perspectief op werk (‘pretstudies’) te laten verdwijnen. Maar volgens Frank Steenkamp, hoofdredacteur van de Keuzegids voor het hoger onderwijs, kun je instellingen niet afrekenen op het arbeidsmarktsucces. “Het baanperspectief kan zomaar omslaan. Tot twee jaar geleden was er een overschot aan afgestudeerden in de zorgrichtingen. Nu is er een groot tekort.” Daarnaast zijn volgens hem sommige opleidingen ondanks het slechte baanperspectief wel nodig, bijvoorbeeld aardwetenschappen en milieu. “Er is maatschappelijke behoefte om milieuproblemen te fixen, maar betaalde banen zijn er niet veel”, licht hij toe in NRC.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.