‘Tilburgs’ Wu-Tang Clan album weer op eBay

Het – letterlijk – unieke album Once Upon A Time in Shaolin van hiphopformatie Wu-Tang Clan staat weer te koop op eBay. De Tilburgse rapper en producent Tarik Azzougarh, artiestennaam ‘Cilvaringz’ en sinds 1999 onderdeel van Wu-Tang Clan, produceerde het album en bedacht het idee om slechts één exemplaar uit te brengen.

Wu-Tang Clan werkte jarenlang in het geheim aan het album. In 2015 werd het unieke exemplaar verkocht aan Martin Shkreli, de omstreden zakenman uit Amerika die ook besloot de prijs van het aidsmedicijn met vijfduizend procent te verhogen. Hij tikte twee miljoen dollar af voor het meesterwerk. Hij wil nu alweer van het album af, omdat één van de leden van Wu-Tang Clan kritiek op hem had, en plaatste het op eBay. Opmerkelijk detail: in het koopcontract staat dat het album pas na 88 jaar gedeeld mag worden met de buitenwereld. Shkreli hield zich daar niet altijd aan en plaatste delen van het album op internet.  

Tilburg

Laten we even stilstaan bij Tilburger Cilvaringz. Hij deed iets wat men voor onmogelijk hield: als onbekende, niet-Amerikaanse artiest, een contract tekenen bij een van de grootste, meest gewaardeerde hiphopformaties ter wereld. Zijn verhaal laat zien wat je met doorzettingsvermogen kunt bereiken. Tijdens een optreden van Wu-Tang Clan in Nederland sprong hij op het podium en deed een freestyle. RZA, een van de leiders van de hiphopformatie, was onder de indruk en nodigde hem backstage uit. Daar werd hij tegengehouden door de beveiliging, maar het zaadje was gepland. Hij vloog vier keer naar New York om zijn demo-tapes te slijten. De vierde keer met succes: RZA bood de destijds twintigjarige Tilburger een contract aan. Dit zei hij er zelf over in Trouw, 1999: ‘Ik wist dat het zou lukken als ze eenmaal mijn muziek zouden horen. Het was alleen ontzettend moeilijk om ze persoonlijk te ontmoeten en ze over te halen naar mijn bandjes te luisteren. Zij krijgen iedere dag bergen tapes binnen van rappers.’

Haat

Een tijd later bedacht Cilvaringz het idee om een album te produceren waarvan ze slechts één exemplaar zouden uitbrengen. De eigenaar van het exemplaar zou een contract tekenen waarin stond dat het de komende 88 jaar niet gedeeld mag worden met anderen. Een opmerkelijk concept, maar het lukte Cilvaringz om de leden van Wu-Tang Clan te overtuigen: “Het kostte me wel een uur per lid,” zei hij tegenover Forbes. De fans slikten het minder goed. Ze waren furieus en richtten hun woede tot Cilvaringz. Hij werd aan de schandpaal genageld en zou volgens vele fans geen ‘echte’ Wu-Tanger zijn, omdat hij zich pas later bij de groep voegde. In een interview met Forbes reageerde Cilvaringz op de kritiek: ‘Dit album is geen album voor de fans. Het gaat om de artiesten. In 99 procent van de gevallen gaat het inderdaad om de fans, maar deze keer niet. Dat vinden ze moeilijk te begrijpen.’

Inmiddels staat de eBay-teller op ruim één miljoen dollar. Het is afwachten of Shkreli een bod gaat accepteren. Het is daarnaast de vraag wat er met het album gebeurt: moeten de fans van Wu-Tang Clan écht 88 jaar wachten totdat het vrij toegankelijk komt? Of bezwijken Cilvaringz en de leden van de hiphopformatie onder de druk van de fans en besluiten ze het album toch uit te brengen? We houden het in de gaten.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.