Op kunstgras hebben clubs een thuisvoordeel

Het is een levendig gespreksonderwerp onder voetbalanalytici: is kunstgras competitievervalsing? Onderzoekers Martin van Tuijl van Tilburg University en Jan van Ours van de Erasmus Universiteit doen een flinke duit in de zak met hun onderzoek: als thuisclub ben je in het voordeel op kunstgras.

Even een korte geschiedenisles: Heracles was in 2003 de eerste Nederlandse voetbalclub met een kunstgrasveld. Sindsdien verzet de voetbalwereld, zowel in Nederland als in het buitenland, zich met hand en tand tegen de kunstgrasvelden. Naast het feit dat volgens de kenners ‘voetbal op echt gras gespeeld moet worden’, zou het blessures in de hand werken. Daarbovenop zou het een voordeel voor de thuisclub met kunstgrasveld zijn, want zij trainen iedere week op kunstgras, en het bezoekende elftal niet. Die discussie wordt nu ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

Thuisvoordeel

Van Tuijl en Van Ours tonen in hun onderzoek aan dat kunstgrasclubs een extra doelsaldo van 0,53 doelpunten hebben in een wedstrijd met natuurgrasclubs. “In een competitie waarin de krachten steeds dichter bij elkaar liggen is dat geen gering voordeel,” zeggen de onderzoekers in Nieuwe Revu. In het onderzoek is gebruik gemaakt van nieuwe data, waarmee eerder onderzoek uit 2015 is gecorrigeerd. In dat onderzoek werd nog aangetoond dat er geen extra thuisvoordeel is door kunstgras. Dat is nu van de baan. De onderzoekers schrijven: ‘onze belangrijkste conclusie is – anders dan we eerst dachten – dat er wel een extra thuisvoordeel blijkt te zijn van het spelen op kunstgras.’

“Voor ons is het moeilijk om op gras te voetballen, omdat we op kunstgras trainen”

TSVV Merlijn

Tilburgse Studentenvoetbalvereniging Merlijn heeft ook een kunstgrasveld. Een praktische keuze, want de studentenclub heeft maar één veld. “Daar moeten verschillende elftallen iedere week trainen en in het weekend worden er vijf wedstrijden op gespeeld. Dat kan een normaal veld niet aan,” zegt Jurriaan Lageweg, bestuurslid van Merlijn. Ook Lageweg ziet de voordelen van een kunstgrasveld: “Wij trainen de hele week op kunstgras en weten hoe we de bal moeten inschatten, hoe hard we moeten inspelen. Tegenstanders die alleen op gras trainen zullen daar dan moeite mee hebben tijdens de wedstrijd. Maar het werkt natuurlijk ook de andere kant op: voor ons is het moeilijk om op gras te voetballen, omdat we op kunstgras trainen.”

TSVV Merlijn boekte afgelopen seizoen sportief succes: de mannen van zaterdag 4 werden kampioen. Maar kwam dat door de kwaliteiten van het elftal, of door het thuisvoordeel dat zij hadden vanwege het kunstgrasveld? Jurriaan Lageweg moet even nadenken, maar besluit dan: “Ze hebben thuis twee keer verloren, uit één keer. Ik kan niet anders concluderen dat het toch echt te danken is aan de kwaliteiten van onze spelers.” 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.