We overschatten onze aardigheid

Mensen zijn minder aardig dan ze zelf denken. Die stelling bracht Quest.nl deze week naar buiten op basis van eigen onderzoek. Wim Meeus, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan Tilburg University, zet de resultaten van het onderzoek in breder perspectief.

Er deden 2544 deelnemers mee aan het onderzoek van Quest. De resultaten tonen aan dat mensen hun aardigheid vaak te hoog inschatten: ongeveer 80 procent van alle deelnemers rekent zichzelf tot de 50 procent aardigste mensen. Is dat accuraat?Quest onderzocht de aardigheid van deelnemers door ze vragen voor te leggen als: ‘Hoeveel tijd maak je vrij voor anderen?’ En dan blijkt het zelfbeeld dus niet te kloppen: van de groep die zichzelf bovengemiddeld aardig vindt, scoort 32 procent in werkelijkheid onder het gemiddelde. 

Favorability theory

Wim Meeus legt uit dat de resultaten van Quest eventueel te duiden zijn met de zogeheten Favorability theory, die voortkomt uit de sociale vergelijkingstheorie van Festinger: “Stel iemand vindt aardigheid een ontzettend belangrijk, individueel kenmerk. Dan is de kans groter dat die persoon zichzelf ook heel aardig vindt. Mensen overschatten zichzelf op kenmerken die ze belangrijk vinden, en willen daar ook graag beter in zijn dan anderen.” Zelf denkt Meeus echter dat het nog waarschijnlijker is om het precies andersom te zien: “Dus dat je weet van jezelf: ik ben, bijvoorbeeld, erg nauwgezet, en dat je die eigenschap dan heel belangrijk gaat vinden. Je maakt dan niet eerst een rangorde van eigenschappen, maar bedenkt eerst waar je goed in bent. Die eigenschappen ga je vervolgens erg belangrijk vinden.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.