‘We zijn niet op weg naar volgende crisis’

De economie draait op volle toeren en het geld klotst weer tegen de plinten, lezen we in alle kranten. Waar moeten we naartoe met onze overschotten? Onze enige echte topeconoom Sylvester Eijffinger vindt dat de overheid niet op de centen moet zitten.

1. Allereerst moet gezegd dat u wederom het gelijk aan uw zijde had. Reeds voordat GroenLinks aan tafel kwam in de formatieonderhandelingen, voorspelde u in Univers dat deze partij zou afhaken en dat ChristenUnie de plaats zou innemen.

“Ik weet wel hoe de hazen lopen in Den Haag. Dit gaat wel lukken met ChristenUnie. Het is een kleine meerderheid, maar bedenk dat ze altijd nog kunnen rekenen op steun van de SGP.”

2. Na een jarenlange crisis gaat het opeens weer heel goed met de economie, als we de berichten mogen geloven. Mag het volgende kabinet cadeautjes uitdelen?

“Ik ben niet voor cadeautjes, maar de overheid moet absoluut investeren. De lerarensalarissen moeten echt omhoog. Als je ziet hoe vaak die tot tien uur ’s avonds nog bezig moeten zijn met allerlei nakijkwerk, ik geef het je te doen. En er moet geïnvesteerd worden in wat ik ‘de nieuwe werkelijkheid’ noem. Ik heb het vaker gezegd: over een jaar of vijf à tien leven we in een digitale werkelijkheid en nemen artificial intelligence en robots het werk over dat nu door universitair geschoolden wordt gedaan. Wat gaan zij dan doen? Daar moeten we nu mee aan de slag.”

3. Ik leerde tijdens de lessen economie: uitgeven en de economie stimuleren in slechte tijden en dan bezuinigen in goede tijden. Is dat niet beter?

“Daarbij hoort dan vaak het verhaal dat de inflatie op twee procent moet worden gehouden. Ik snap niet waarom je dat kunstmatig zou doen en het is ook onzin. We moeten juist nog verder vooruit kijken en investeren in de nieuwe economie, daar plukken we in de toekomst de vruchten van.”

4. Gezien de rooskleurige situatie, heeft het laatste kabinet VVD-PvdA dan toch iets goed gedaan, ondanks de bezuinigingen waarover zo veel werd geklaagd?

“De opleving in de economie heeft niet of nauwelijks te maken met onze binnenlandse politiek. De internationale economie en dan vooral die van Duitsland, daar is de groei vooral aan te danken.”

5. Er zijn ook wetenschappers die waarschuwen dat we eigenlijk alweer in de overdrive zitten en hard op weg zijn naar een nieuwe crisis.

“Ach, nee joh, wie zeggen dat dan? Ewald Engelen? Hij is geen econoom maar permitteert zich wel uitspraken over economie. We zijn niet hard op weg naar een volgende crisis. Onze banken zijn grondig gesaneerd, slechte leningen zijn afgeschreven en ook onze pensioenfondsen zijn uitermate stabiel vergeleken met andere landen. Zeker, de huidige generatie krijgt iets minder pensioen dan de vorige, maar dat komt simpelweg door het demografische gegeven van de vergrijzing. Daar valt weinig aan te doen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.