Dear Future, can we talk about Europe?

Het Dear Future Festival bood gisterenmiddag een podium om te praten over Europa. Voel jij je Europeaan? En hoe zie je de toekomst van Europa voor je? Vragen waar je je misschien niet dagelijks over buigt, ondanks dat Nederland al meer dan zestig jaar op Europees niveau samenwerkt.

“Europees beleid kan over onze hoofden heen worden gevoerd, maar het is veel belangrijker dat het aansluit bij wat wij als regio willen,” stelt Marcelle Hendrickx bij aanvang van het evenement. Dat is voor haar een reden om in gesprek te gaan met de burgers uit de regio Tilburg. Naast wethouder van de gemeente is Hendrickx lid van de Nederlandse delegatie in het Comité van de Regio’s, een Europees adviesorgaan in Brussel.

De belangstelling voor het evenement is groot: zo’n vijftig mensen verzamelen zich in het Ontdektstation om te praten over Europa. Het gesprek wordt gevoerd volgens de challenge-day methode, in Nederland bekend van het televisieprogramma Over de streep. De aanwezigen worden in vier groepen verdeeld: mensen werkzaam in de politiek, hbo- en wo-studenten, 50-plussers, en mbo’ers. De groep bestaat voor het grootste deel uit jongeren met verschillende achtergronden. De 50-plussers zijn in mindere getalen aanwezig, maar verkondigen wel een duidelijke mening.

Kleine dingen

Het dialoog begint luchtig. De eerste stelling luidt ‘ik heb afgelopen zomer gebeld of internet gebruikt in een ander Europees land’. Vrijwel de gehele  groep loopt naar de overkant van de streep. Sinds 15 juni 2017 kunnen Europeanen onbeperkt mobiel bellen en internetten in andere EU-lidstaten zonder extra kosten te maken. De groep voelt zich hierdoor over het algemeen meer Europeaan. Maar het zorgt ook voor minder gezelligheid merkt een student op. “Als je met je vrienden naar de Ardennen gaat, zit iedereen alleen nog maar op zijn telefoon.” De debatleider snapt het punt, maar ziet ook de voordelen: “Het zijn wel de kleine dingen waar we van kunnen genieten. Bijvoorbeeld toen de euro werd ingevoerd, kijk hoeveel plezier we daar nu van hebben. Dat is hetzelfde met dat we nu onbeperkt kunnen bellen en internetten.”

Europeaan

De hamvraag van de discussie is wie zich naast Tilburger of Nederlander ook Europeaan voelt. Ongeveer een derde van de groep, voornamelijk de 50-plussers, kan zich hierin vinden. De studenten blijven hier meer in achter. “Ik voel me niet per se Europeaan of Tilburger”, vertelt een jongen. “Ik voel me gewoon mezelf.” “Wanneer voel je je eigenlijk Europeaan?” vraagt een studente zich af. “Als je denkt: de Alpen zijn ook van mij”, of “wanneer je je laat inspireren door Europa”, zijn reacties daarop. Een oudere vrouw zegt zich meer Europeaan te voelen dan Nederlander. “Ik ben echt voor Europa: met een Europese president, zonder grenzen.” Dat is een toekomstbeeld dat zij graag zou willen zien.

Toekomst

Maar hoe kijken anderen tegen de toekomst van Europa aan? Deze vraag wordt gesteld aan de hand van een vijftal toekomstscenario’s over Europa die opgesteld zijn door EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Waarbij de eerste drie niet veel veranderen aan de toekomst van Europa ten opzichte van nu. Scenario vier en vijf zijn vooruitstrevend: volledige samenwerking tussen lidstaten staat centraal. Bijna de hele groep lijkt een voorkeur te geven aan een van deze scenario’s, waarbij scenario vier pleit voor volledige samenwerking op grote, belangrijke vraagstukken zoals het vluchtelingen- en milieuvraagstuk en scenario vijf de voorkeur geeft aan volledige samenwerking op álle vraagstukken.

De groep kijkt dus vooruitstrevend naar de toekomst van Europa. Iedereen is het erover eens dat we niet moeten blijven hangen in het beleid dat we nu voeren. De Europese lidstaten moeten nog meer samenwerken: omdat sommige vraagstukken gewoon niet op nationaal niveau op te lossen zijn, dan moet het maar op Europees niveau. Als één Europa. De meesten lijken zich na deze vraag dus betrokken te voelen bij Europa. Desondanks voelt het grootste deel van de groep zich nog steeds niet ‘Europeaan’, blijkt wanneer deze vraag op het eind nogmaals terugkomt.

Het evenement Dear Future is nog tot 29 september in de Spoorzone. 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.