Lubbers en Van Seters: vluchtelingen kunnen bijdragen aan onze welvaart

Lubbers en Van Seters: vluchtelingen kunnen bijdragen aan onze welvaart

Vluchtelingen hebben ons nodig, maar Nederland kan hun hulp ook gebruiken, stelt emeritus hoogleraar Paul van Seters. Waarom dit realistisch is, legt hij uit in Café Weltschmerz.

Vluchtelingen kunnen van grote waarde zijn bij het oplossen van het vergrijzingsprobleem, stelde de emeritus hoogleraar Globalisering en Duurzame Ontwikkeling in samenwerking met Ruud Lubbers (oud-premier) in een brief in het NRC Handelsblad. De brief kwam naar aanleiding van de mislukte formatiepoging van een kabinet met de linkse partijen. GroenLinks stelde destijds voor het maximale aantal VN-vluchtelingen op te hogen naar 5.000 tot 25.000. VVD’er Halbe Zijlstra beschouwde het voorstel als een vorm van ‘politieke zelfmoord’. Ook de andere formatiepartijen zagen er niet veel in, waardoor de formatiemogelijkheid met GroenLinks afviel.

Lubbers en Van Seters vroegen zich af waarom. Dient dit voorstel niet ook een belang van Nederland? Jawel, schreven zij. Vluchtelingen zouden van waarde kunnen zijn bij het oplossen van het vergrijzingsprobleem mits zij in staat zijn in te burgeren en op korte termijn hun eigen boterham verdienen. Hierop volgde veel kritiek van economen en commentatoren, onder wie wiskundige Jan van de Beek: “Snelle inburgering is een utopie en de vluchtelingen die uiteindelijk aan de slag gaan, dragen vaak niet of nauwelijks bij aan de welvaart”, beweerde hij in een reactie op de brief van Lubbers en Van Seters.

Kritiek

In Café Weltschmerz reageert Van Seters op de kritiek. Die kwam op het volgende neer: vluchtelingen zouden niet uit de voeten kunnen op de Nederlandse arbeidsmarkt en leveren daardoor op lange termijn onaanvaardbaar hoge kosten op voor Nederland. “Daar ben ik het dus niet mee eens. Die economen en commentatoren kijken veel te beperkt. Zij scheren alle vluchtelingen over een kam.” Dat is niet realistisch betoogt hij: “Kijk naar het voorbeeld van de Vietnamese bootvluchtelingen: je hoort nooit over de problemen die zij hebben op de Nederlandse arbeidsmarkt. Zij zorgen voor zichzelf, zijn aan de slag op de arbeidsmarkt en leveren een interessante positieve bijdrage aan de Nederlandse economie en welvaart.”

Voor de vluchtelingen van nu, uit onder andere Eritrea, Syrië en Irak, kan dit ook het geval zijn, zolang Nederland er maar in investeert. Kleinschalig gebeurt dit al. Als voorbeeld noemt Van Seters een Brabantse zorginstelling die 1.100 vacatures open heeft staan. “Zij gaan 200 vluchtelingen werven die nu in Nederland zijn om deze vacatures te vullen. Die vluchtelingen worden zorgvuldig begeleid, gaan vier dagen in de week aan het werk en een dag volgen ze een opleiding op het gebied van taal en beroepsvaardigheden.” Volgens Van Seters kunnen dit soort initiatieven leiden tot een ‘maatschappelijke kentering’ en halen zowel Nederland als vluchtelingen er veel winst uit.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.