Positie promovendi verder verslechterd

Promovendi krijgen volgens Promovendi Netwerk Nederland (PNN) steeds vaker ontoereikende contracten aangeboden. Ze moeten verplicht parttime werken, of krijgen niet de volledige vier jaar om hun promotietraject af te ronden.

Bij promovendi met een fulltime contract voor vier jaar rondt slechts een kwart het promotietraject op tijd af. Het PNN stelt daarom dat parttime contracten of aanstellingen voor minder dan vier jaar niet toereikend zijn om het proefschrift af te kunnen ronden. Het netwerk spreekt spreekt van ‘dubieuze contracten’, die maken dat de promovendus uiteindelijk zelf meebetaalt aan het proefschrift. Uit een rondgang blijkt nu dat het aandeel dubieuze contracten is gestegen van 10.1 procent naar 14.2 procent. Eén op de zeven promovendi krijgt zo’n dubieus contract aangeboden.

In Tilburg

Univers sprak met Anne de Vries over de positie van de Tilburgse promovendi. De Vries is zelf promovenda aan de Tilburg Law School en ze vertegenwoordigt promovendi in de medezeggenschap. Ze legt uit dat de meeste Tilburgse faculteiten een degelijk fulltime contract aanbieden voor vier jaar. Ze moeten dan wel vaak een dag in de week doceren: “Dat vind ik persoonlijk een prettige constructie.” Ze geeft echter ook aan dat de voorwaarden bij TiSEM minder gunstig zijn: “Promovendi krijgen daar maar drie jaar, in plaats van vier. Met aftrek van onderwijstaken blijft er dan nog geen tweeënhalf jaar over voor je daadwerkelijke promotieonderzoek. Dat is erg weinig. Ik heb met TiSEM promovendi gesproken die daarom  kiezen voor een langer durend parttime traject met een aanstelling voor 75 procent, terwijl ze in de praktijk fulltime blijven werken. Deze promovendi doen een deel van hun onderzoek dus in hun eigen tijd en verdienen per saldo gewoon minder dan andere promovendi aan onze Universiteit. Dat lijkt me een onwenselijke situatie.”

 

 We schreven al eerder over de slechte arbeidsomstandigheden van promovendi bij TiSEM. Kijk hier

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.