Dittrich bezorgd over personeelsbeleid en internationalisering universiteiten

Dittrich bezorgd over personeelsbeleid en internationalisering universiteiten

Karl Dittrich vertrekt na vijf jaar als voorzitter van universiteitenkoepel VSNU. In een interview met ScienceGuide spreekt hij zijn zorgen uit over het personeelsbeleid van universiteiten en de vergaande zucht naar internationale studenten.

Volgens Dittrich zijn universiteiten heel goed in personeelsbeheer en formulieren maken. “We kunnen fietsen ruilen tegen vakantiedagen. De cao is heel goed.” Maar is dat het belangrijkste? Dittrich haalt aan dat universiteiten geen personeel selecteren dat leiding kan geven. En bovendien: mensen die leiding geven, worden daar niet of nauwelijks op getraind. “Het is alsof we ervanuit gaan dat leidinggeven een door God gegeven eigenschap is. Maar dat is niet waar. Een deel van de werkdruk dat personeel ervaart, is te wijten aan promotoren die veel te veel promovendi aannemen. Dat kunnen ze niet aan. Dan keert de wal het schip en daar moet op universiteiten meer aandacht voor zijn.”

De winst zit hem voor Dittrich dan ook in goede begeleiding. Mensen die empathie kunnen opbrengen of oog hebben voor hoe jonge mensen een weg vinden binnen de universiteit. “Niet in hoeveelheid geschreven artikelen voor een proefschrift.”

Internationale studenten

Universiteiten haken in op de globaliserende wereld en werven het liefst zoveel mogelijk internationale studenten. Maar kunnen universiteiten wel zo hard groeien? Nog steeds hebben veel internationale studenten geen huisvesting in Nederland. “Schrijnend”, volgens Dittrich. “Ik vind dat universiteiten daar een verantwoordelijkheid voor hebben. Ik zie dat internationalisering soms veel harder gaat dan verwacht, maar als je een opleiding in het Engels aanbiedt, kleven daar consequenties aan.” Dittrich wijst op taalvaardigheid en onderwijsmateriaal, maar ook op facilitering. “Ik kan me ook niet voorstellen dat sommige instellingen zich niet gewoon realiseren dat ze inmiddels wel aan hun grenzen zitten.”

Dittrich begrijpt overigens dat veel instellingen te maken hebben met krimpende studentenaantallen en daarom internationale studenten willen aantrekken. Maar is het een goed idee om die ‘demografische krimp’ te bestrijden met zoveel mogelijk internationale studenten aantrekken? Dittrich: “Er moet beleid achter zitten. Je moet niet zeggen: ‘Ik ga eens even zo veel mogelijk internationale studenten hierheen halen.’ In welke fase van een opleiding, in welke discipline is dat een meerwaarde, bijvoorbeeld?”

Karl Dittrich is vijf jaar voorzitter geweest van de VSNU. Pieter Duisenberg neemt het stokje nu van hem over. Het hele interview met Dittrich is hier te lezen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.