Subsidiefraude met wetenschapsgeld

“Van de 17 beoordelaars deden er in totaal zeven zelf een gooi naar het onderzoeksgeld, maar drie van de zeventien waren totaal onafhankelijk.” ZONMW ligt onder vuur. ZONMW (Zorgonderzoek Medische Wetenschap) is de commissie die onderzoeksgeld verdeelt voor de medische wetenschap en de zorg. Het ging om 120 miljoen in 2015.

Het krijgen van geld voor wetenschappelijk onderzoek kan de carrière van een wetenschapper maken of breken. Des te belangrijker is het dat het verdelen van het onderzoeksgeld zo eerlijk mogelijk gebeurt. Dat is echter niet altijd het geval, ontdekten de journalisten van het radioprogramma Argos. In de meest recente aflevering deden ze uit de doeken hoe de zaak boven tafel kwam. Paul Elbers van VUmc wilde een onderzoek doen naar het goed gebruik van data op de intensive care. Vaak is er in data meer bekend van een patiënt en kan daar beter gebruik van worden gemaakt. Elbers vroeg subsidie aan bij ZONMW, maar werd afgewezen. Uit het persbericht van ZonMW bleek later dat een onderzoekster uit Nieuwegein ongeveer hetzelfde onderzoek wilde verrichten, maar dan met patiënten met overgewicht. Zij kreeg de subsidie wel, maar het navrante is dat zij één van de beoordelaars van de subsidieaanvraag was van Elbers, die in eerste instantie geen subsidie kreeg. Elbers ging in hoger beroep, waarin de belangenverstengeling werd erkend, en hij kreeg alsnog subsidie. 

Argos kwam in bezit van de documenten waarin stond wie er in de commissies van beoordeling zaten. Daaruit bleek dat de ZONMW zich niet houdt aan de wet op bestuursrecht. Daarin staat immers dat overheidscommissies die geld verdelen zonder vooringenomenheid moeten handelen. Zelfs de schijn van belangenverstrengeling is verboden. Nu heeft ZonMW zelf de code verruimd. Daarin staat dat een commissielid dat op één of andere wijze betrokken is de zaal moet verlaten als er over een concurrerend voorstel wordt gesproken. Maar nergens is genotuleerd dat dat ook echt is gedaan. Ze gingen slechts de zaal uit als hun eigen voorstel werd besproken. Sterker nog: van de zeventien beoordelaars waren er slechts drie echt onafhankelijk. Zeven van de zeventien deden zelf een gooi naar het onderzoeksgeld.

In Argos maken bestuurskundigen gehakt van de verruimde regeling die ZONMW hanteert. Hans van den Heuvel, hoogleraar Political Science and Public Administration, werd opgevoerd: “Dit is zo klaar als een klontje, wat die vlegels doen is illegaal”. Professor Staatsrecht Wim Voermans viel hem bij: “Het is een harde juridische regel, daar kan je niet vanaf wijken”.  ZonMW laat hiermee zien dat zij art. 2:4 van de Algemene wet bestuursrecht niet respecteert.  ZONMW en directeur Smid hebben tot nu toe niet op de vragen van Argos gereageerd.

Arjen Lubach maakte er nog een filmpje van.

UPDATE: 15.00 2 oktober: inmiddels heeft ZONMW gereageerd op hun eigen website. Een aantal vragen blijven wel liggen zoals: waarom is er niet genotuleerd of het commissielid de zaal heeft verlaten. Waarom maakt ZONMW voor zichzelf een uitzondering op art 2.4  van de Algemene wet bestuursrecht. Luister alles zelf terug en oordeel. 

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.