In gesprek met de nieuwe secretaris van de universiteit

In gesprek met de nieuwe secretaris van de universiteit

Bestuurssecretaris Abigail Vermeulen werd door Tilburg University weggekaapt bij een ziekenhuis. Univers voerde een kennismakingsgesprek.

Abigail Vermeulen (1972) is sinds september de nieuwe secretaris van de universiteit. Het is haar nieuwe stap in een bestuurderscarrière die voerde langs onder meer de politie en het Eindhovense Catharina Ziekenhuis. We voerden een gesprek met haar over haar ambities en eerste indrukken.

Hoe waren de eerste weken hier op de campus?

“De ontvangst was zeer hartelijk, ik kreeg het gevoel dat collega’s blij zijn dat ik er ben. Iedereen is heel open en aardig, de bloemen stonden klaar toen ik begon. Ook heel fijn is de mooie groene en bruisende campus. Onlangs bezochten we de Grotto, maar ook het VR lab. Het voelt echt als een warm bad.”

Hoe vat u de taak op van de secretaris van het College van Bestuur?

“Ik moet ervoor zorgen dat het besturen soepel verloopt en dat de bestuurders als de rector, collegevoorzitter en de decanen in hun kracht komen te staan. Verbinden, dwarsverbanden leggen, dat is voor een groot deel mijn taak. Ik noem het dienstbaar zijn vanuit een eigen verantwoordelijkheid. Daarnaast is er de meer formele kan van de baan: zorgen dat informatie wordt gedeeld en dat het medezeggenschapsproces in goede orde verloopt.”

U heeft een indrukwekkend Curriculum Vitae opgebouwd. Is het niet tijd om zelf bestuurder te zijn in plaats van bestuurders te ondersteunen?

“Nog niet, misschien iets voor de toekomst. Maar nee, dit voelt voor mij nu als de juiste stap, op dit gebied heb ik een bepaalde expertise ontwikkeld en ik weet dat ik goed ben in wat ik doe. Ook heb ik nu de gelegenheid om er voor mijn drie jonge kinderen te zijn. Als bestuurder ben je 24 uur per dag in de weer. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van mijn werk en kijk niet op een uurtje.”

U heeft al heel wat bestuurders meegemaakt. Hoe zou u onze bestuurders typeren?

Bij de politie hadden we een ideale situatie: iemand met grote ideeën en iemand die ervoor zorgde dat ze ook werkelijk werden uitgevoerd. Ik herken dit wel. De rector is een bevlogen man met veel energie en veel ideeën. De collegevoorzitter heeft een bestuurlijke, beschouwende blik, met een groot netwerk, en is van de strategische bedrijfsvoering.”

Wat zou u zelf eigenlijk willen veranderen aan Tilburg University?

“Dat weet ik echt nog niet hoor, ik ben hier net een paar weken. Vraag me dat graag over een jaar nog eens.”

Ik weet er nog wel eentje. U heeft ervoor gezorgd dat een fusie tussen ziekenhuizen tot stand kwam. Nu heeft collegevoorzitter Koen Becking het gehad over een University of the Southern Netherlands. Misschien een idee om Tilburg, Eindhoven en Maastricht te laten fuseren?

(Lacht) “Is dat het plan? Ha, daar moet ik me dan nog in verdiepen hoor.”

Meer in het algemeen dan: wat is iets waar u zich hard voor maakt, ongeacht welke organisatie?

“Ik vind het belangrijk om je continu af te vragen: voor wie doen we het eigenlijk? Het is zo gemakkelijk je te verliezen in de bureaucratie. Regels heb je nodig, maar ik vind het wel belangrijk om steeds te kijken of die regels nog werken voor het doel dat ze moeten dienen: studenten en wetenschappers voorop zetten.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.