UvA: Nederlands én Engels

Waar Tilburg kiest voor een volledig Engelstalige universiteit, kiest de Universiteit van Amsterdam voor Nederlands en Engels. In een opiniestuk in de Volkskrant geeft rector magnificus Karen Maex hier diverse redenen voor. 

1. Het grootste gedeelte studenten blijft in Nederland werken, en moet daarvoor beschikken over actief Nederlands op academisch niveau.

2. Tweetaligheid is goed voor je brein, je taalvaardigheid, je cognitie. 

3. Een universiteit in Nederland moet niet bestaan in ‘splendid isolation‘, wetenschappelijke inzichten moeten gedeeld worden. Naast publicaties in het Engels moeten wetenschappers ook in het Nederlands over het belang van hun onderzoek kunnen vertellen.

Rector Maex vindt dat opleidingen niet zomaar in het Engels kunnen overgaan, dat moet getoetst worden aan diverse criteria: heeft het meerwaarde voor de studie, is de onderwijskwaliteit ermee gediend, is het helder vastgelegd in de eindtermen, blijft er voor de studenten genoeg te kiezen, is de toegankelijkheid van dit type opleiding (in het Nederlands) gewaarborgd. “Noem het internationaliseren met beleid of behoud van de tweetaligheid – het komt op hetzelfde neer en is uiteindelijk in het belang van het onderwijs en de studenten”, aldus de rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam. 

(Bijna alles van dit artikel komt uit de opinie in de Volkskrant, lees hier het gehele artikel)

 

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.