Hoogleraar Bekker pleit voor gendersensitiviteit

Een vrouwenlichaam verschilt van een mannenlichaam. Toch is de gezondheidszorg volledig gebaseerd op het mannenlichaam. Hierdoor stellen artsen verkeerde diagnoses bij vrouwen. Ook verschillen vrouwenlevens van mannenlevens, en zijn er belangrijke psychologische sekseverschillen. Studenten in de gezondheidszorg en psychologie moeten daarom met kennis van deze zaken worden opgeleid. Dat stelt organisator WOMENinc. op het Congres Gender en Gezondheid, met Koningin Maxima als speciale genodigde.

Marrie Bekker, hoogleraar Klinische Psychologie aan Tilburg University en een van de sprekers, realiseerde zich al tijdens haar studie dat er wat moest verbeteren: “Ik studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en daar was een groot fobieënproject gaande, waarbij we angst moesten bestuderen vanuit allerlei invalshoeken. Het merendeel van de patiënten was vrouw, maar voor dat opvallende aspect was totaal geen aandacht. Ik vond dat een interessant gegeven, dus ik vroeg aan mijn hoogleraar of ik daar mijn scriptie over mocht schrijven. Waarop hij antwoordde dat ik dan maar sociologie moest studeren. Blijkbaar paste het niet in de psychologie.” Die scriptie schreef ze uiteindelijk wel, maar in de praktijk veranderde er weinig. Wetenschappers gaven verschillende voorbeelden van waar het mis gaat. De Canadese professor Cara Tannenbaum laat op het congres weten dat vrouwen bijvoorbeeld iets meer lichaamsvet en kleinere nieren hebben. Dat betekent dat medicijnen anders moeten worden gedoseerd, en dat gaat nog wel eens mis.

Tegenwoordig is er binnen het onderwijs wel iets meer aandacht gekomen voor diversiteit binnen de gezondheidszorg, aldus Bekker. Maar studenten merken daar nog steeds weinig van . De reden, zegt ze, is vooral dat docenten het erg druk hebben en er niet in opgeleid zijn. Haar collega Toine Lagro-Janssen, emeritus hoogleraar Vrouwenstudies aan de Radboud Universiteit, bevestigt dit: “Het merendeel van de docenten wil hier wel aandacht aan besteden, maar het is te druk en docenten hebben een algemeen tekort aan kennis. Er moet iets gedaan worden aan bijscholing van de docenten op dit gebied.” En studenten zien het probleem ook. Lieke Koggel is geneeskundestudent aan de Radboud Universiteit en heeft onderzoek gedaan naar wat studenten vinden en weten van genderdiversiteit binnen hun vakgebied: “Studenten weten dat er verschillen zijn, maar ze weten niet goed wat de verschillen zijn en vinden ook dat hiervoor te weinig aandacht is binnen het onderwijs.” Persoonlijk merkte ze ook dat het onderwerp nauwelijks aan bod komt binnen haar opleiding.

Op de Universiteit van Tilburg wordt binnen de Psychologie in sommige colleges mede dankzij Bekker aandacht besteedt aan het onderwerp. Maar er is nog veel te winnen in het onderwijs, zo moet ‘gendersensitiviteit meer naar voren komen in praktijkoefeningen’. Ook andere sprekers op het congres Gender en Gezondheid zijn het er over eens dat er nog veel moet gebeuren op het gebied van gendersensitiviteit binnen de psychologie en gezondheidszorg.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.