Zonder diploma tot je 21ste op school

De formerende partijen willen dat leerlingen zonder diploma doorleren tot ze minimaal eenentwintig jaar oud zijn. Momenteel geldt deze zogeheten kwalificatieplicht tot achttien jaar.

Scholieren zijn in Nederland leerplichtig tot hun zestiende. Indien ze op die leeftijd nog geen havo, vwo of mbo niveau twee opleiding hebben afgerond, moeten ze doorleren tot ze minimaal achttien zijn. Als het aan de nieuwe regering ligt, wordt deze leeftijdsgrens doorgetrokken tot de diploma-loze leerlingen eenentwintig zijn.

Het nieuwe kabinet wil er hiermee voor zorgen dat meer jongeren een baan krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat scholieren zonder deze ‘basisdiploma’s’ vaker werkloos thuis zitten. Ook komen ze eerder in aanraking met justitie in vergelijking met leeftijdsgenoten die wel een opleiding hebben afgerond.

Het nieuwe kabinet zet met deze maatregel de lijn van vorige regeringen door. Waar begin deze eeuw nog 71.000 scholieren hun opleiding vroegtijdig verlieten, was dat afgelopen schooljaar nog maar het geval bij 23.000 leerlingen. Of het nieuwe kabinet het ook daadwerkelijk zal klaarspelen om dit voornemen in wetgeving om te zetten, is nog de vraag. In 2013 werd een gezamenlijke proef in Amsterdam en Rotterdam uitgevoerd en Minister Jet Bussemaker achtte het toen niet wenselijk er vervolg aan te geven. Het recht op vrije arbeidskeuze zou door het ophogen van de kwalificatieplicht in gevaar komen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.