Dekker: minimumuurtarief zzp’ers geen oplossing voor schijnzelfstandigen

Dekker: minimumuurtarief zzp’ers geen oplossing voor schijnzelfstandigen

Het nieuwe kabinet heeft plannen om een minimumuurtarief in te voeren voor zzp’ers. Het tarief komt tussen de vijftien en achttien euro te liggen. Wie minder verdient, wordt niet als zelfstandige behandeld, maar als gewone werknemer, meldt RTL Z. Arbeidseconoom Ronald Dekker vindt het in beginsel een goed plan.

Een minimumuurtarief is in beginsel een goed plan, denkt de Tilburgse arbeidseconoom Ronald Dekker. “Met een tarief van ongeveer achttien euro per uur voor een zelfstandige komt een werkgever zo’n beetje uit op wat hij, inclusief werkgeverslasten, ook kwijt is voor een werknemer die het minimumloon van tien euro bruto per uur verdient”, vertelt hij in De Volkskrant.

Schijnzelfstandigen

Maar het is geen oplossing voor alle problemen rondom schijnzelfstandigen, benadrukt hij. Schijnzelfstandigen zijn werknemers die zich voordoen als zelfstandige, maar in werkelijkheid in dienst zijn bij een werkgever. Vanwege die relatie zouden zij eigenlijk in loondienst moeten zijn. “Wie als zzp’er een bepaalde klus tegen een afgesproken vast bedrag afspreekt, kan alsnog onder het minimum duiken als er te weinig uren zijn ingecalculeerd. Of denk aan de media, waar prijzen per woord worden afgesproken waarvan eigenlijk bij voorbaat vast staat dat iemand hiermee niet het minimumloon bij elkaar kan schrijven”, aldus Dekker.

De nieuwe maatregel heeft vooral gevolgen voor de onderkant van de arbeidsmarkt. De meeste zelfstandigen verdienen meer dan het nu beoogde minimum. Maar schoonmakers en maaltijdbezorgers bijvoorbeeld, komen nu vaak niet boven de twaalf euro per uur uit en hebben nauwelijks tot geen invloed op de manier waarop ze hun werk uitvoeren.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.