ISO over regeerakkoord: student dieper in schulden

De financiële situatie van studenten wordt niet serieus genomen in het regeerakkoord van Rutte III, stelt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Studenten raken door de plannen nog dieper in de schulden.

Het ISO is zwaar teleurgesteld dat het CDA en de ChristenUnie hun verkiezingsbelofte breken: de basisbeurs wordt niet terug ingevoerd. De korting van 1.000 euro die eerstejaarsstudenten op hun collegegeld krijgen noemt ISO een sigaar uit eigen doos.

Studielening

Dat zit namelijk zo: het kabinet verhoogt de rente op de studielening. ‘Dat levert bijna 200 miljoen euro op, waarmee de korting op het collegegeld wordt gefinancierd’, schrijft de Landelijke Studentenvakbond. Volgens Rhea van der Dong, voorzitter van ISO, doen de regeringspartijen net alsof ze korting geven op het collegegeld, maar draaien de studenten alsnog op voor de kosten. “Bovendien is het pure symboolpolitiek. Studenten moeten een studieschuld van gemiddeld 20.000 euro aangaan. Dan is die 1.000 euro een schrale troost,” aldus Van der Dong.

Dat is nog niet alles. De Btw-verhoging van zes naar negen procent treft studenten het hardst, beweert Van der Dong. “Hun inkomens nemen niet toe, terwijl de kosten voor levensonderhoud alleen maar stijgen. Het is tijd dat het kabinet de student de helpende hand biedt, in plaats van ze verder in de schulden te steken. Studenten zijn keer op keer de dupe.”

Leenstelsel

Is het nieuwe regeerakkoord dan enkel kommer en kwel voor studenten? Gelukkig niet. ISO ziet ook een lichtpuntje. De regeringspartijen komen hun belofte na die ze bij de invoering van het leenstelsel maakten; het geld dat vrijkomt door de afschaffing van de basisbeurs, wordt direct in onderwijs gestoken. Ook dat gaat om ongeveer 200 miljoen euro, per jaar.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.