Website helpt studenten met psychische problemen

Studentenpsychologen hebben het druk. In de afgelopen tien jaar is het aantal studenten dat zich bij een studentenpsycholoog meldt vervijfvoudigd, blijkt uit Brits onderzoek. Selim Nuijten bedacht een oplossing: een online ‘praktijk’ waar studenten terecht kunnen met lichte psychische klachten.

Afgelopen woensdag vertelde Selim Nuijten in Trouw over zijn onderneming Talk Buddies. Hier kunnen studenten terecht met lichte psychische klachten. Univers belde Nuijten op.

“Ik kende veel mensen die na hun opleiding psychologie niet aan het werk konden als psycholoog. Daarnaast had ik een aantal vrienden die bij een psycholoog zaten, maar geen klik hadden met die psycholoog. Zij konden hun ei niet kwijt, waardoor ze niet geholpen werden”, vertelt Nuijten. Hij wilde hier een oplossing voor bedenken. Dat werd Talk Buddies.

Op de website kunnen mensen zelf een psycholoog uitkiezen: “Het is een database waarbij de bezoeker kan kiezen uit verschillende psychologen”, vertelt Nuijten. Wanneer je een psycholoog gekozen hebt, volgt een gratis kennismakingsgesprek. In zo’n gesprek kun je zelf bepalen of je een klik voelt. Als het niet klikt, kun je kennismaken met een andere psycholoog. De gesprekken verlopen altijd via Whatsapp. Cliënten kunnen zelf kiezen uit een methode die ze fijn vinden: “Zo’n gesprek kan via chat plaatsvinden, maar ook telefonisch of als videogesprek”, aldus Nuijten.

Momenteel melden voornamelijk jonge mensen zich bij Talk Buddies. De focus ligt dan ook op studenten of jongvolwassenen. Maar iedereen is natuurlijk welkom, benadrukt Nuijten.

Voor- en nadelen

Er zitten meerdere voordelen aan Talk Buddies. In Trouw vertelde Nuijten dat hulp zoeken bij een psycholoog niet makkelijk is. “Eerst naar de huisarts voor een verwijsbriefje, dan op een wachtlijst.” Vaak een langdurig proces. Bij Talk Buddies kun je meteen terecht. Daarnaast zijn de psychologen jong, waardoor hun belevingswereld aansluit op bij die van studenten volgens Nuijten. Tot slot is het consult tamelijk goedkoop. Een gesprek van een uur kost twintig euro. Bij een reguliere psycholoog ben al gauw zeventig euro of meer kwijt, volgens de website van Talk Buddies.

Wel kunnen studenten alleen met lichte klachten terecht bij Talk Buddies. Bij zware klachten worden cliënten doorgestuurd naar meer ervaren behandelaren. “Wanneer iemand bijvoorbeeld medicatie nodig heeft, een hevige depressief heeft of suïcidaal is, kunnen wij niet helpen.” Mensen met lichtere psychische problemen kunnen wel bij het bedrijf terecht. “We helpen studenten die bijvoorbeeld veel prestatiedruk ervaren of licht depressief of eenzaam zijn”, vertelt Nuijten.

Tilburgse psychologen

De studentenpsychologen van Tilburg University lieten eerder dit jaar weten dat ze het druk hebben. Studentenpsycholoog Jos Haarbosch vermeldde dat studenten in principe binnen twee weken op gesprek uitgenodigd worden. Maar dat is niet altijd mogelijk. Zeker in de wintermaanden kan de wachttijd oplopen. In de Universiteitsraad is besproken dat er gezocht wordt naar meer mankracht om de groeiende vraag naar consult op te vangen.

Nuijten vertelt in Trouw dat hij hoopt dat zijn bedrijf een oplossing kan bieden voor de werkdruk van studentenpsychologen. Hij hoopt studenten snel te kunnen helpen, zonder veel gedoe.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.