Lückerath: ‘afwijken van regels van goed bestuur is soms nodig’

Lückerath: ‘afwijken van regels van goed bestuur is soms nodig’

De Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum heeft zich mogelijk niet gehouden aan de principes van goed bestuur van toezicht met betrekking tot oud-directeur Beatrix Ruf. Zij had naast haar functie als directeur van het museum ook een kunstadviesbureau. Maar dit stond niet tussen haar nevenfuncties. Afwijken van de regels van goed bestuur is soms nodig, volgens Mijntje Lückerath, hoogleraar Corporate Governance aan Tilburg University. Maar dit moet wel verantwoord worden.

Het Stedelijk Museum onderschrijft de principes van goed bestuur en toezicht, opgesteld in de Governance Code Cultuur. Die schrijft maximale transparantie voor, indringende tussentijdse controles en een gedegen uitleg van de regels als wordt afgeweken. De vraag is of de Raad van Toezicht deze code heeft nageleefd.

Governance Code Culture

Mijntje Lückerath, hoogleraar Corporate Governance aan de Tilburg University, wijst in de Volkskrant op het principe van ‘pas toe of leg uit’ uit de Governance Code Cultuur. Hierin wordt gesteld dat organisaties zelf mogen bepalen of zij zich aan een bepaalde code houden, maar als zij besluiten het niet te doen, moeten zij dit wel verantwoorden. “Soms is afwijken van de regels van goed bestuur nodig. Een lid van de Raad van Toezicht dat een werk uitleent voor een tentoonstelling? Soms is het belang van het museum groter dan het feit dat er sprake is van belangenverstrengeling. De kunstwereld zou verschralen als je alles uitsluit. Dan zou je als museumdirecteur niemand meer mogen kennen, en niks meer kunnen lenen.”

Eerder dit jaar onthulde Léon Hanssen, hoogleraar Life Writing, dat Beatrix Ruf een valse Mondriaan uitleende aan het Brusselse kunstcentrum Bozar. Al snel bleek dat dat niet de enige misstap was die zij beging als directeur van een van Nederlands bekendere musea. De directeur maakte in 2015 ruim 437 duizend euro winst met haar bedrijf Currentmatters BV. Maar dit bedrijf stond niet tussen haar nevenfuncties in het jaarverslag van het Stedelijk Museum. Om te onderzoeken of de Raad van Toezicht zich voldoende rekenschap heeft gegeven van de verhoogde risico’s op belangenverstrengeling die de twee functies van Ruf met zich meebrachten, werd extern onderzoek ingesteld. Ruf wachtte de uitkomst van dit onderzoek niet af en stapte op.Mijntje Lückerath is ook zeer bekend van de Female Board Index, waarin ze dit jaar meldde dat het aantal vrouwelijke bestuurders bij Nederlandse beursondernemingen voor het tweede achtereenvolgende jaar is gedaald in plaats van gestegen; van 15 naar 13. Het percentage vrouwelijk bestuurders daalt daardoor naar 6,2%. Zij is samen met drie andere hoogleraren de drijvende kracht achter het Jaarboek Corporate Governance

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.