Wetenschappelijk onderwijs in actie

Na het basisonderwijs gaat ook het wetenschappelijk onderwijs over op actie. Rens Bod, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), richtte actiegroep ‘WO in Actie’ op. Hiermee vraagt hij aandacht voor de oplopende werkdruk aan universiteiten. De werkdruk groeit doordat het aantal studenten aan de universiteit groeit, maar universiteiten niet meer geld ter beschikking hebben.

De werkdruk aan de universiteiten is naar ‘onacceptabele hoogte’ gestegen volgens een groep academici in Amsterdam. Om hier aandacht voor de te vragen startten zij een Twitterpagina genaamd ‘WO in Actie’. Waar basisschoolleraren pleitten voor meer salaris, pleiten de academici voor meer geld voor wetenschappelijk onderwijs.

“De salarissen zijn prima, we zijn echt niet zielig”, zegt initiatiefnemer Rens Bod in het Parool.  Volgens hem zijn de studenten zijn de dupe van het gebrek aan geld en docenten in het wetenschappelijk onderwijs. Omdat docenten te veel lesuren moeten geven, hebben ze weinig tijd om hun lessen te verbeteren. Hierdoor krijgen studenten minder goed onderwijs, volgens hoogleraren.

Petitie

Samen met het College van Bestuur van de UvA roept Bod universitair docenten op in actie te komen tegen het huidige regeerakkoord. Dit doet hij met behulp van een petitie. Hierin stelt hij dat het huidige regeerakkoord leidt tot een verder tekort aan docenten, verdere toename van de werkdruk onder studenten en docenten, daling van de kwaliteit van het onderwijs, en een nog grotere verstoring van de verwevenheid tussen onderwijs en onderzoek. Hij verzoekt de regering om het geld dat vrijgekomen is door de afschaffing van de basisbeurs te investeren in vierduizend nieuwe docenten.

De petitie staat een week online en is meer dan 2500 keer ondertekend. Ook enkele Tilburgse docenten hebben hun handtekening onder de petitie gezet.

Protestdag

Veertien januari sluit de petitie en 24 januari verwacht WO in Actie een antwoord van de Tweede Kamer. Mocht de petitie niets opleveren, dan ziet Bod een landelijke actiedag eventueel gebeuren. De Vakbond voor de Wetenschap (VAWO) steunt dit. “Wetenschappers zijn doorgaans geen stakers. Dus als er dan toch een bescheiden en sympathieke oproep gedaan wordt is er wel wat aan de hand”, schrijft VAWO-voorzitter Marijtje Jongsma op hun website.

Het is de vraag of het wetenschappelijk onderwijs net zoveel resultaat binnensleept als het basisonderwijs. De nieuwe regering heeft het geld ten slotte al verdeeld, schrijft het Parool.Overigens blijkt dat Tilburg erg veel studenten per docent heeft. Dat twittert het Hoger Onderwijs Persbureau op basis van de cijfers van de VSNU

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.