Prestatiedruk: wat vinden studenten zelf?

Studenten schijnen te lijden onder prestatiedruk: zij moeten studeren, werken, naar feestjes, gezond eten, op tijd hun huur betalen, noem maar op. Het gevolg hiervan is, volgens onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), dat zij weinig energie overhouden en een verhoogde kans op een burn-out hebben. Studenten zijn emotioneel uitgeput. Maar wanneer Univers een rondvraag doet op de universiteit, zeggen studenten dat het allemaal wel meevalt.

Studenten erkennen dat de studententijd druk kan zijn. “Tijdens de tentamenperiode hoort blokken tot in de avonduurtjes er wel eens bij”, zegt student Martijn. “Maar dat is tijdelijk.” Studente Denise merkt op dat het ook buiten de tentamenperiode druk kan zijn. Studeren, een bijbaan en het huishouden zijn verplichtingen die menig student dagelijks bezighouden. “Maar om nou te zeggen dat ik daardoor chronisch vermoeid ben, gaat wel erg ver.”

Studente Yvonne, die zelf niet zoveel last heeft van prestatiedruk, merkt op dat studenten het zo druk kunnen maken als ze zelf willen. Zij heeft het idee dat sommige studenten zichzelf te veel verplichtingen opleggen. Dat is in lijn met wat studentenbond ISO ziet. “Veel studenten zitten in een spagaat. Ze voelen de financiële noodzaak om snel af te studeren en hebben het idee dat ze naast hun studie minstens een stage, een bestuursjaar en buitenlandervaring moeten doen om kans te maken op een baan”, zei voorzitter Rhea van der Dong eerder dit jaar in de Volkskrant.

Wel druk bij de psycholoog

Dat de studenten op de campus zeggen niet uitzonderlijk veel last te hebben van studie- en prestatiedruk neemt niet weg dat het aantal studenten dat naar de studentenpsycholoog gaat groeit. Toen Univers vorige maand aan studentenpsycholoog Jos Haarbosch vroeg of de studentenpsycholoog het druk heeft, kapte hij ons direct af. Geen tijd. Steeds meer studenten zoeken hulp. De studietijd is een dynamische periode die veel van mensen vraagt, volgens Haarbosch. De student heeft persoonlijk, levensfase- en studiegebonden uitdagingen. “Zeker in deze tijd is het niet vreemd dat het vinden van een balans daarin niet lukt.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.