Goedkope krachten uit Oost-Europa straks verleden tijd

Vanaf 2021 krijgen werknemers in heel Europa hetzelfde loon voor hetzelfde werk. Op Europees vlak echt een doorbraak volgens Ton Wilthagen, hoogleraar aan Tilburg University. Maar we moeten niet te vroeg juichen: de arbeidsmarkt zoekt constant de grenzen op. En voor Nederland zal het niet per se winst opleveren.

Vanaf 2021 moet een Europeaan die in Nederland werkt hetzelfde cao-loon ontvangen als een Nederlander die hetzelfde werk doet. Dat staat beschreven in het Europese akkoord over detachering. Deze regel gaat ook gelden voor buitenlandse werknemers die gedetacheerd zijn vanuit een bedrijf in een andere EU-lidstaat. Deze werknemers kunnen nu in theorie nog ‘afgescheept’ worden met het Nederlandse minimumloon, dat vaak lager is dan de onderste trede van de cao-salarisschaal, schrijft de Volkskrant.

Winst

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg, noemt het akkoord in een interview met de NOS ‘op Europees vlak echt een doorbraak’, ook omdat er in veel andere landen minder regels zijn dan in Nederland. Maar hij vermoedt dat het voor Nederland niet per se gunstig is. Zo denkt hij dat Nederland te duur wordt voor sommige bedrijven als iedereen minstens het cao-loon moet krijgen: “Er zullen bedrijfstakken zijn die zeggen: het is voor ons in Nederland zo niet meer te doen. Bonden zullen zeggen: zo wordt de ‘race to the bottom’ gestopt. Maar daar kun je tegenover stellen dat bedrijven straks geen winstgevend businessmodel meer zien in Nederland.”

De belangrijkste winst ligt, zo zegt Wilthagen in de Volkskrant, waarschijnlijk in Scandinavische landen en in Duitsland. Waar gedetacheerden in Nederland al betaald krijgen volgens het minimumloon, is dat in sommige andere EU-lidstaten niet het geval. “Daar lopen de loonverschillen veel verder uiteen dan in Nederland.”

Grenzen opzoeken

Wat het resultaat van de nieuwe regelgeving is, is nog afwachten volgens Wilthagen. “De vraag is of bedrijven nu buitenlandse werknemers zullen inruilen voor binnenlandse werknemers, omdat ze toch evenveel betaalt moeten krijgen. De land- en tuinbouw steunt ook op buitenlandse werknemers omdat er te weinig Nederlanders te vinden zijn die daar willen werken. Ook zijn werkgevers vaak positief over de productiviteit en het arbeidsethos van buitenlandse werknemers”, zegt Wilthagen tegen de NOS. Ook geeft hij in de Volkskrant aan dat we niet te hard moeten juichen. “De markt zoekt voortdurend naar de grenzen, zo gaat het steeds.”

Een manier voor werkgevers om onder de nieuwe richtlijn uit te komen is bijvoorbeeld om de gedetacheerde om te toveren tot een zelfstandig ondernemer. Volgens Nuria Ramon Martin, universitair docent Europees arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, mag een zelfstandig ondernemer zichzelf vierentwintig maanden lang in het buitenland detacheren en in die periode sociale premies in zijn thuisland blijven betalen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.