Geen contant geld meer in Tilburgse bussen

Na een reeks overvallen vorig jaar worden Tilburgse buschauffeurs binnenkort verlost van hun geldlade. Wie een kaartje in de bus wil kopen, kan dan alleen nog pinnen. Goed nieuws voor de buschauffeur, maar hoe zit het met de reiziger?

Vanaf 1 november rijden alle Brabantse bussen van Arriva na 19:00 uur zonder contant geld. Vanaf 1 december zijn de bussen volledig cashloos, ook overdag. Busreizigers kunnen dan alleen nog betalen met een OV-chipkaart, een pinpas of een e-ticket.

Overvallen

De cashloze bussen moeten de veiligheid van chauffeurs vergroten. Vorig jaar werden Tilburgse buschauffeurs opgeschrikt door een reeks overvallen. Onder bedreiging van wapens werden chauffeurs gedwongen om geld en bezittingen af te staan. Buschauffeurs voelden zich niet veilig en eisten dat contant geld uit de bussen zou verdwijnen. Arriva nam al verschillende maatregelen – beveiligers op avondbussen, de installatie van pinapparaten – maar vanaf december is cash in de bus echt verleden tijd.

Duurder

Het nieuwe credo van Arriva luidt: ‘Pinnen en contactloos betalen. Wel zo veilig, wel zo makkelijk’. Maar daar is niet iedereen het mee eens. Voor reizigers zijn er ook nadelen. Zo worden rittenkaartjes iets duurder, om de kosten van de overstap naar een volledig elektronisch betaalsysteem op te kunnen vangen. Een los Brabant-ritkaartje wordt 15 cent duurder, van €3,70 naar €3,85. De prijs van een dalurendagkaart wordt met 20 cent verhoogd, van €6 naar €6,20.

Privacy

De veiligheid van buschauffeurs moet worden vergroot, maar niet iedereen vindt het terecht dat reizigers moeten opdraaien voor de kosten die dat met zich meebrengt. Bovendien is er nog een ander bezwaar. Het einde van contant betalen leidt volgens sommigen niet alleen tot duurdere kaartjes, maar ook tot minder privacy.

Na ‘pin only’ winkels, restaurants en parkeerautomaten kun je binnenkort ook alleen met een pasje betalen voor een busrit. Univers-columnist Luuk Koelman maakt zich zorgen over de verrijzing van een cashloze maatschappij. Van ‘pinnen mag’ bewegen we langzaam maar zeker naar ‘pinnen moet’. Het werk van buschauffeurs wordt vanaf december een stuk veiliger, maar het is de vraag of Arriva ook de veiligheid van de transactie- en betalingsgegevens van reizigers kan garanderen.

Buschauffeur

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.