Hoogopgeleiden zoeken hoogopgeleide partners

De sleutel tot succes in de huidige samenleving? Dat is het vinden van een hoogopgeleide partner. Jan Latten, hoogleraar demografie aan de Universiteit van Amsterdam, stelt dat partnerkeuze ertoe kan leiden dat je economische en sociale kansen in de samenleving worden vergroot.

Hoogopgeleiden zoeken elkaar steeds vaker om relaties aan te knopen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dertig procent van de 25- tot 45-jarige samenwoners was in 2016 hoogopgeleid. Tien jaar eerder was dat maar 19 procent. Onder hoogopgeleiden valt iedereen met minstens een bachelordiploma.

Verklaring

Jan Latten, hoogleraar demografie aan de UvA, heeft hier wel een verklaring voor. Hij zegt in het NRC dat economische onzekerheid in de samenleving – bijvoorbeeld door flexibele contracten – ervoor zorgt dat hoogopgeleiden vaker een hoogopgeleide partner zoeken. Met zo’n hoogopgeleide partner vergroot je je economische en sociale kansen in de samenleving, volgens Latten. Hoewel volgens hem een volstrekt legitieme drijfveer, leidt het volgens hem dus ook tot segregatie, inkomensverschillen en achterblijvers: de hoogopgeleiden vergroten hun kansen, maar laagopgeleiden blijven achter.

Ook blijkt uit het onderzoek dat hoogopgeleiden vooral in grote steden wonen, omdat ze daar hun studie gevolgd hebben of werk vonden. In Tilburg is het aandeel van hoogopgeleiden partners sinds 2006 aanzienlijk gegroeid: van 24,2 procent naar 40,4 procent. In Utrecht wonen de meeste hoogopgeleiden stellen, namelijk 63 procent van de 25- tot 45-jarige paren.

chart

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.