De Navigators gaan voor Bijbel en bier

Je kunt er als student in Tilburg nauwelijks omheen: de stickers met ‘Bijbel en Bier’ die overal in de stad zijn opgeplakt. Ze zijn van de Navigators Studentenvereniging Tilburg (N.S.T), de Christelijke studentenvereniging van Tilburg. En inderdaad, zij combineren de Bijbel echt met bier. Univers zocht uit hoe dat precies zit.

Gerben Nieuwenweg en Eloïse Wisse maken deel uit van het vijfkoppige bestuur van Navigators. Ze ontvangen mij op hun verenigingskamer in de Esplanade, waar het normaal een gezellige chaos van in- en uitstromende studenten is, maar waar voor nu de deur even dichtgaat en de rust wederkeert.

Voordat we in het diepe duiken even wat algemene informatie: Navigators is een landelijke, interkerkelijke studentenvereniging die zich heeft verspreid in vijftien studentensteden, waaronder Tilburg. Het doel: Christus kennen en hem bekend maken. De tak in Tilburg is betrekkelijk klein en telt 77 leden. Zij verdelen zich over achttien commissies en vier disputen.

Warm bad

Hoewel Navigators een Christelijke vereniging is, verwelkomde voorzitter Gerben dit jaar drie nieuwe leden met nul kerkelijke achtergrond. Dat is op zijn minst bijzonder te noemen, aangezien het geloof centraal staat bij de Navigators. Volgens Gerben komt dit door een stukje sfeer dat studenten bij ze proeven: “Bij veel verenigingen moet je echt je plek verdienen. Hier is dat niet. Iedereen is oprecht geïnteresseerd in elkaar. We praten weleens wat gekscherend van een warm bad, maar zo voelt ’t echt.” Toch kent dat ook een keerzijde, ondervindt Gerben soms. “Dan vraagt iemand: ‘hoe gaat ‘t’? en zeg ik: ‘goed hoor’. Vraagt diegene weer: ‘waarom gaat het dan goed met je’? Dan denk ik soms: het gaat gewoon effe goed met me, niet zo moeilijk doen, haha.”

Geloof centraal

Het motto ‘Bijbel en Bier’ doet vermoeden dat ze de Bijbel lezen tijdens een biercantus. Dat ligt genuanceerder, legt Gerben uit. “Het geloof staat echt centraal. Wij willen als vereniging Jezus kennen en hem bekend maken. We stimuleren onze leden dus om te ontdekken wat ze precies geloven en dagen ze uit om daar met elkaar over te praten. Vanuit een heel open, relaxte sfeer.” Eloïse: “De kracht is dat we een kleine, hechte vereniging zijn. Iedereen kent en spreekt elkaar. Dat maakt het gemakkelijker.”

“We zijn niet gewoon een clubje studenten die toevallig allemaal Christelijk zijn”

Waarover praten de Navigators? Iedereen gelooft immers – de een wat strenger dan de ander – in hetzelfde. Eloïse benadrukt dat leden vooral voor zichzelf moeten bedenken wat het inhoudt om Christen te zijn. “Hoe doe je dat? Hoe maak je dat concreet? Daar zijn we veel mee bezig. We zijn niet gewoon een clubje studenten die toevallig allemaal Christelijk zijn. We stimuleren elkaar om na te denken over ons geloof. Bijvoorbeeld: hoe kan ik mijn geloof praktisch maken? Wat betekent het geloof voor mij persoonlijk?”

Wat doen ze allemaal

Om dat vorm te geven organiseert Navigators iedere woensdagavond een verenigingsavond. Eens in de twee weken bestaat die avond uit een ‘kring’. Vijf of zes mensen uit een dispuut praten over een onderwerp dat in de Bijbel staat. Rond een uur of tien is dat afgelopen en vertrekt iedereen naar de borrel, waar ze napraten over het kringgesprek. “Of over andere dingen natuurlijk. Afhankelijk van wie met wie praat, kunnen dat heel serieuze gesprekken zijn, of gesprekken die nergens over gaan,” zegt Gerben.

De vereniging organiseert ook thema-avonden, dat zijn een soort mini kerkdiensten. Ze zingen dan een aantal nummers en een lid doet een getuigenis. Dat is een persoonlijk verhaal waarin iemand vertelt wat zij heeft meegemaakt de afgelopen tijd en hoe ze ervaarde dat God met haar bezig was. “Je laat zien waar je mee bezig bent en wat je bezighoudt. Andere leden kunnen daar ook van leren doordat ze denken: ‘Hey, dat heb ik ook meegemaakt.’ Of ze identificeren zich met de problemen waar je wellicht tegen aanloopt.”

“Hij trapte alles onderuit wat ik zei te geloven, simpelweg door ‘waarom’ te vragen”

Navigatorleden geven zich dus behoorlijk bloot. Dat is iets waar de eerstejaars vaak aan moeten wennen. Gerben: “Die denken: ‘oh, we gaan ineens open zijn. Oke.’ Maar uiteindelijk vindt iedereen dat heel prettig. We willen mensen uitdagen om na te denken over wat ze geloven en hoe ze dat geloof toepassen op hun leven. Daarvoor moet je wel open zijn, anders heeft het geen zin. Op een van mijn eerste avonden bij Navigators was ik met iemand aan het praten en die vroeg me waarom ik geloofde. Ik kon dat toen niet uitleggen. Hij trapte alles onderuit wat ik zei te geloven, simpelweg door ‘waarom’ te vragen.”

Naast de activiteiten die gericht zijn op het geloof belijden, doen de Navigators ongeveer hetzelfde als andere studentenverenigingen. Sterker nog: de Navigators zijn vrij corporaal. Zo zijn ze niet vies van een potje brassen (ze stalen vorig jaar twee verenigingsobjecten van de Navigators Eindhoven). Daarnaast organiseren ze gedurende het studiejaar talloze gezelligheidsavonden en andere activiteiten, zoals een kerstdiner, feest, gala, wintersport, kerstdiner, beachvolleybal, bierproeverij en barbecue. Kortom: ze staan midden in het studentenleven.

Seks en alcohol

Laten we eerlijk zijn: studentenleven en geloof, het is geen liefde op het eerste gezicht. Alcohol staat centraal in menig studentenleven. En seks. Of drugs, voor de liefhebber. Of gewoon dingen doen die God en je ouders hebben verboden. Voor de Navigators staat daartegenover het geloof: gematigd drinken, seks alleen binnen het huwelijk, geen dingen doen die God verbiedt of afraadt. Hoe zien de Navigators dit? Is het niet extreem moeilijk om een studentenbestaan te combineren met het geloof? Gerben legt uit dat zij geen regels hebben voor wat wel en niet mag. “Maar we zijn met elkaar bezig. Als iemand tijdens de Kring zegt: ‘wat gaaf zeg, de Bijbel, ik wil ermee aan de slag’ en vervolgens keer op keer na een borrel de plantenbak onder spouwt, dan gaan leden daar wel iets van zeggen. Niet op een afkeurende manier, maar vanuit interesse: ‘waarom gebeurt dit’?”

“Mijn vriendin en ik willen wel seks, maar we kiezen ervoor het niet te doen”

In de Bijbel staan wel een aantal regels. Het merendeel van de Navigators volgt die regels ook. Gerben erkent dat het soms wel beperkend voelt. “Alleen ik denk dat God die regels heeft opgesteld omdat hij een stuk beter weet wat goed is dan ik. En natuurlijk vind ik dat soms moeilijk. Mijn vriendin en ik willen wel seks, maar we kiezen ervoor het niet te doen. Dat is wel een belangrijk punt. Ik zie dat niet als iets dat God me verbiedt, maar als een keuze die ik maak om God hierin te gehoorzamen. Als God zegt dat het goed voor me is om te wachten tot het huwelijk, dan geloof ik Hem.”

Om het gemakkelijker te maken praten de Navigators veel over die regels. Volgens Gerben is niet iedereen het eens met de regels of richtlijnen, maar respecteren ze wel elkaars mening. Eloïse: “Zolang je maar vanuit respect en liefde handelt.” Gerben: “Daarnaast, zo erg is het ook weer niet. We drinken bijvoorbeeld wel gewoon bier. Een van de eerste wonderen van Jezus was nota bene om water in wijn te veranderen. Maar wel in een bepaalde mate. We gaan niet naar een borrel om zat te worden. Ik geloof dat God me vraagt na te denken bij wat dat ik doe. Dat gaat lastig als er heel wat bakken bier inzitten.”

Maar wat doe je als je niet begrijpt waarom God wil dat je alleen binnen het huwelijk seks hebt? Dat is volgens Gerben soms lastig: “Soms weet je niet waarom je iets moet laten. Dat geldt niet alleen voor seks, maar voor veel meer aspecten in ons leven. Dan is het zaak om juist te vertrouwen op God. Je kan ervanuit gaan dat Hij weet wat goed is voor je.”

Contact met andere studenten

“Wat wel grappig is om te vertellen,” zegt Eloïse, “Is dat we deze periode natuurlijk langsgingen bij alle constitutieborrels (borrel van/voor nieuw bestuur, red.) van andere verenigingen. Dat levert leuke situaties op: een bestuur dat half kotsend een ander bestuur feliciteert, bijvoorbeeld. Dan merk je wel dat er verschillen zijn met onze vereniging. We proberen op zo’n avond ook wel onze Christelijke achterban te representeren, daarom kiezen we er voor om een fles water als cadeau aan het nieuwe bestuur te geven, in plaats van een fles sterke drank, wat andere besturen doen. Niet omdat we niet van een borrel houden, maar om een beetje te stangen en te laten zien dat we wel degelijk anders zijn.” Gerben: “Uiteindelijk was iedereen tijdens de borrel blijer met die fles water dan met de flessen sterke drank…”

“We belden aan bij een Olofdispuut en hebben daar een super chille avond gehad”

Gerben en Eloïse leggen uit dat ze het heel leuk vinden om het gesprek aan te gaan met studenten die niet gelovig zijn en dus anders denken over bepaalde zaken. Vorig jaar ging Gerben met zijn dispuut langs bij studentenhuizen. Ze namen een krat bier mee, belden aan en zeiden: ‘wij willen deze krat samen met jullie opdrinken en even een filmpje kijken van vijf minuten.’ Dat filmpje gaat over Godsliefde. “We belden aan bij een Olofdispuut en hebben daar een super chille avond gehad. Diepe gesprekken, en die krat was binnen no time leeg. Zij haalden nieuwe pils en ondertussen hadden we een super leuke avond,” vertelt Gerben. Het is volgens hem dan ook belangrijk om het gesprek op een eerlijke manier aan te gaan. “Je weet dat je moeilijke of persoonlijke vragen krijgt. Als je eerlijk bent en zegt dat je soms ook struggles hebt met geen seks hebben, dan hebben ze daar wel respect voor en komt zo’n gesprek op gang. Ik denk overigens ook dat er vanuit de student behoefte is om te praten over dingen die er echt toe doen.”

Eigen boontjes doppen

Voor Eloïse en Gerben is Navigators erg belangrijk (geweest). Eloïse: “Ineens ga je het huis uit en ben je volwassen. En misschien belangrijker: je wordt als volwassen behandeld. Je zoekt zelf uit wat je vindt van dingen en waar je in gelooft. Die monitoring van je ouders valt weg. Het is dus wat uitproberen en ontdekken. Ik probeer vooral weloverwogen keuzes te maken en God te betrekken in wat ik doe.” Gerben: “Nu belijd je het geloof dagelijks, en niet alleen op zondag.” Eloïse: “En je leert hoe je je geloof praktisch maakt. Je moet het zelf doen, zelf met dingen dealen. Maar God is altijd bij me, dat vind ik een chille gedachte.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.