Internationals blijven vaker in Nederland

Afgestudeerde internationals blijven vaker in Nederland hangen. Uit onderzoek blijkt dat vier van de tien internationals zeven jaar na het diploma nog altijd in Nederland zijn te vinden.

Dat blijkt uit cijfers van internationaliseringsorganisatie Nuffic. Voorheen werd ervan uitgegaan dat zo’n negentien procent van de internationals in Nederland bleef wonen. De studenten huisvesten zich voornamelijk in grote steden als Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Volgens de onderzoekers komt dit door het grote aanbod van internationaal georiënteerde bedrijven.

Jaarlijks krijgen zo’n 12.000 buitenlandse studenten een diploma van een Nederlandse hogeschool of universiteit. De eerste drie jaar vertrekt ongeveer de helft weer. Hoe langer het afstuderen geleden is, des te groter de kans dat iemand ook blijft, schrijft Trouw. De achterblijvende groep levert de Nederlandse economie volgens het Centraal Planbureau (CPB) zo’n 1,6 miljoen euro op.

Reactie

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) laat in een persreactie weten internationalisering belangrijk te vinden: “We vinden het mooi om te zien dat internationale studenten een bijdrage leveren aan Nederland en de regio.” Wel wijst de organisatie er op dat de positie van internationale studenten nog kan verbeteren: “Wij ontvangen vaak geluiden dat internationale studenten tegen problemen aanlopen of het lastig vinden om te wennen aan het Nederlandse systeem”, vertelt ISO-voorzitter Rhea van der Dong.

Het totale aantal internationals dat in Nederland komt om een volledige bachelor- of masterstudie te volgen, is in tien jaar verdubbeld: van veertigduizend naar tachtigduizend.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.