TiU-alumnus over het millennial-probleem

Millennials – geboren tussen 1985 en 2000 – hebben ogenschijnlijk alles: ze zijn opgegroeid in ongekende welvaart, meer dan de helft is hoogopgeleid en werkgevers vechten om hun handtekening. Maar toch is een groot deel van hen niet tevreden. Hoe kan dat, vroeg UvT-alumnus Jasper Scholten zich af. In zijn boek, Het Millennial Mysterie, ging hij op zoek naar een antwoord op deze vraag.

In 2010 studeerde Jasper Scholten (1986) af aan Tilburg University. Met een bachelor International Business Administration (IBA) op zak verhuisde hij naar Londen om een master te volgen in de diplomatie. Nadat hij ook zijn master binnenhaalde, wilde hij het werkveld in. Hij wilde net als veel anderen in een groot bedrijf aan de slag kunnen en kwam uiteindelijk terecht bij Shell. Tot hij na een aantal jaar begon te denken: ‘Is dit alles?’

Hij had ‘leuke collega’s en een prima salaris’. Maar hij was niet tevreden. “Dat plaatje was niet mijn plaatje”, vertelt hij Univers. Hiermee vormt hij het perfecte voorbeeld van de hoofdzaak uit zijn boek: de millennial die alles lijkt te hebben, maar niet tevreden is. ‘Jong, kansrijk, gedreven en toch niet tevreden’, luidt de ondertitel van zijn boek Het Millennial Mysterie. “Ik merkte dat meer mensen last hadden van een ‘is dit alles?-gevoel’. Daarnaast hoorde ik veel over stress, burn-outs en depressies in mijn generatie. Ik vroeg me af wat er aan de hand was en wilde dat begrijpen.” Scholten verliet zijn baan bij Shell, ging onderzoek doen naar dit onderwerp en schreef er uiteindelijk dit boek over.

Kansrijke generatie

Zelf had hij tijdens zijn studie ergens wel door dat IBA hem niet ging bieden wat hij graag wilde: “Achteraf had ik graag Psychologie gestudeerd. Maar het was gaver om Bedrijfskunde te studeren, volgens mijn vrienden en het arbeidsperspectief van mijn ouders. Daar kon je geld mee verdienen en daar kreeg je status. Daardoor heb ik uiteindelijk voor IBA gekozen.” Kortom, hij volgde de mening van anderen:  “Er zijn veel verschillende dingen die we geloven over wat hoort of wat moet in plaats van wat we zouden willen. Hierdoor gaan we vaak iets doen wat niet bij ons past: bijvoorbeeld een studie als rechten of economie, omdat daar de kansen op de arbeidsmarkt groot zijn, terwijl je misschien wel psychologie, journalistiek of een heel artistieke opleiding wil volgen.”

Hoewel oudere generaties weleens beweren dat de millennials lui en verwend zijn of niet tegen een stootje kunnen, ligt de oorzaak wat gecompliceerder volgens Scholten. “’Sky is the limit’ en ‘succes maakt gelukkig’, horen we van jongs af in de media en van onze ouders”, vertelt Scholten. “In het onderwijs wordt dat voortgezet: je moet goede punten halen dan kun je naar het havo of vwo en uiteindelijk naar het wetenschappelijk onderwijs.” Het komt er op neer dat het voor millennials extra belangrijk is om te presteren: “De kansen zijn er en als je niet goed presteert, dan ligt dat aan jezelf.” De opvoeding zorgt er op deze manier voor dat millennials zich zijn gaan focussen op wat de maatschappij vindt dat hoort, in plaats van wat ze daadwerkelijk zelf willen.

Oplossing

De oplossing hiervoor ligt volgens Scholten bij het individu zelf: “Het begint met de vraag ‘wat wil ik nou echt?’. Daarin moet je heel eerlijk naar jezelf durven te zijn. Dat is moeilijk door groepsdruk en sociale vergelijking. We hebben graag een goede baan, veel verantwoordelijkheden en een hoog salaris, maar willen we dat echt? Deze denkbeelden zijn gevoed door de maatschappij. Maar is dat wat je denkt te willen, of wil je het ook echt? Als je daar een antwoord op hebt en weet wat je echt wilt, zul je veel minder stress ervaren of last hebben van een ‘is dit het nou?-gevoel’.”

Het Millennial Mysteriehet-millennial-mysterie

27 oktober kwam Scholtens boek Het Millenial Mysterie: jong, kansrijk, gedreven en toch niet tevreden uit. Het boek is opgebouwd uit verschillende onderzoeken. Scholten heeft hiervoor gesproken met Millennials zelf, heeft teruggegrepen op eerder onderzoek naar dit onderwerp, en hij heeft gekeken naar wat de psychologie en sociologie hierover zeggen. Deze resultaten heeft hij gecombineerd tot een samenhangend verhaal dat bestaat uit drie delen. In het eerste deel beschrijft hij de vraag ‘wie zijn de millennials en waar lopen ze tegenaan?’ In het daaropvolgende deel beschrijft hij wat de oorzaken zijn voor de tegenstrijdige gevoelens waar millennials mee kampen – een succesvol leven, maar niet gelukkig. In het derde deel komt hij met oplossingen: “Het boek is primair gericht op millennials, maar biedt ook herkenningspunten voor hun ouders”, besluit Scholten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.