Zijn CIW en (fiscale) economie TiU’s beste bachelors?

Zijn CIW en (fiscale) economie TiU’s beste bachelors?

Met ruim 86 uit 100 punten steekt de bacheloropleiding Economie van TiU met kop en schouders boven de rest uit. Ook als universiteit scoort Tilburg niet slecht in de Keuzegids 2018. In de ranglijst van beste bacheloropleidingen wordt de vierde plek behaald.

De keuzegids vergelijkt alle universitaire opleidingen in Nederland, voor een groot deel op basis van studentevaluaties. Tilburg University krijgt voor de bacheloropleidingen 64,5 punten, anderhalf punt meer dan vorig jaar. Daarnaast telt de universiteit twee ‘topopleidingen’ en zijn drie opleidingen de beste in hun vakgebied. Kanttekening: zonder context klinken de cijfers wat mooier dan ze daadwerkelijk zijn.

Twee topopleidingen

Opleidingen met minstens 75 van de 100 punten krijgen een kwaliteitszegel toegereikt en mogen zich een jaar lang een topopleiding noemen. In totaal werden 66 zegels uitgedeeld, waarvan twee aan Tilburg University: Economie (86 punten) en Liberal Arts and Sciences (82 punten). De Keuzegids is lovend over Economie. Ze schrijven: ‘De docenten zijn super, en veel meer dan bij andere opleidingen leren de studenten nuttige vaardigheden zoals conclusies onderbouwen en argumenteren en redeneren vanuit een kritische houding. Het onderwijs is stimulerend en goed op niveau.’ Steek die maar in je zak. Nummer twee op de lijst, Wageningen, scoort ‘slechts’ 70 punten met hun bacheloropleiding Economie.

De kwaliteitszegel voor Liberal Arts and Sciences (University College) moet in het juiste perspectief worden geplaatst: al deze University Colleges mogen zich een topopleiding noemen. In Venlo, Maastricht, Groningen, Den Haag en Enschede wordt hoger gescoord dan in Tilburg, in Rotterdam even hoog. 

Beste bacheloropleidingen in vakgebied

Drie bacheloropleidingen van Tilburg University zijn de beste in hun vakgebied: Economie, Communicatie-en Informatiewetenschappen en Fiscale Economie. Het verhaal achter Economie kennen we, Fiscale Economie scoort beduidend lager: 62 punten. Die opleiding concurreert slechts met drie andere universiteiten, die alle drie nog minder punten scoorden. Dat zijn Maastricht, Rotterdam en Amsterdam (UvA).

Ook Communicatie- en Informatiewetenschappen is met 62 punten de beste opleiding in het vakgebied. Daarin concurreren ze echter met slechts vijf andere universiteiten, want elders heet de bacheloropleiding ‘Communicatiewetenschappen’. En die scoort dan weer een stuk hoger: Wageningen 84 punten, Enschede 74, Nijmegen en Rotterdam 68. Het is dus de vraag hoe hoog we de vlag moeten hijsen. 

Onvoldoendes

De meeste bacheloropleidingen aan Tilburg University scoren gemiddeld: tussen de 60 en 70 punten. Helaas zijn er ook onvoldoendes. Global Law en Bestuurskunde zijn hekkensluiters met 50 punten. Rechtsgeleerdheid behaalt 54 punten. Bestuurskunde en Rechtsgeleerdheid scoorden vorig jaar ook een onvoldoende. Sociologie, vorig jaar hekkensluiter, scoort nu 60 punten.

Groeipijn

Er is een trend te zien in de beoordeling van de bacheloropleidingen. Leiden, Eindhoven en Rotterdam dalen het sterkst. De Keuzegids schrijft dat zij één ding gemeen hebben: hun aantal eerstejaars is in zes jaar sterk gegroeid, met minstens 30 procent. ‘Kritiek van studenten op begeleiding en faciliteiten verraadt dat deze groei niet goed is opgevangen’. Dat lijkt verdacht veel op de situatie die zich nu aan Tilburg University ontvouwt. Het bestuur wil groeien naar 20.000 studenten, maar de medezeggenschap maakt zich zorgen. Kan de universiteit die groei wel aan? Wageningen is overigens uitzondering op de regel: zij zijn opnieuw de beste universiteit van Nederland, terwijl het aantal eerstejaarsstudenten daar elke tien jaar verdubbelt. Het kan dus wel.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.