90ste verjaardag universiteit: samenwerking en verantwoordelijkheid

90ste verjaardag universiteit: samenwerking en verantwoordelijkheid

Een feestelijke binnenkomst op de 90ste verjaardag van de universiteit, alle bezoekers liepen over een blauw/roze loper naar de paars uitgelichte foyer van Cobbenhagen. Veel belangrijke gasten, veel eerbewijzen, maar de echte ster van de show en het achttiende lustrum was Eleonore Stump, een filosofe uit Louisiana. 

In zijn openingsspeech richtte rector magnificus Emile Aarts zich tot de andere Nederlandse rectoren, onder wie Rianne Letschert. Hij riep ze op om meer gezamenlijk doelen te stellen. “Ik vind dat wij toch nog te veel een Afghaanse discussie hebben.” Aarts wil de onderzoeksagenda  en de internationalisering aanpakken samen met de anderen. “Als wij met de universiteiten rond de tafel zitten en we praten over het systeem, dan zegt er altijd een universiteit dat zij de juiste methode hebben, op die manier lukt de samenwerking niet”. Aarts pleit dus voor een gezamenlijke agenda.Professor Hirsch Ballin merkte in zijn speech op dat niet alle informatie relevant is voor de rechtsstaat, en dat men er voorzichtig mee moet omspringen. De overheid (en alle onderzoekers) moeten er vooral op letten dat digitaal onderzoek binnen de wet gebeurt. Hij vertelde ook over leven op de universiteit, hoe hij hier in 1972 voor het eerst kwam en toen zijn huidige vrouw ontmoette.

Dat was koren op de molen van Armand Schreurs, poppenspeler. Hij zette onze serieuze hoogleraar en diens ontmoeting met zijn vrouw in een heel ander – sexyer – daglicht. Ook de rector moest eraan geloven. De poppen noemden alle aanwezigen in de zaal dottores, omdat in het Italiaans geen onderscheid wordt gemaakt in de verschillende wetenschappelijke rangen. Maar rector magnificus, dat was toch de Trump onder de dottores! De zaal lag dubbel van lachen. [vc_column width=”100%” Hoewel hij zelf een van de grootste fans van datawetenschappers is, waarschuwde hij in zijn speech voor de dienende computer. Die zou wel eens een oncontroleerbare dictator kunnen worden. Al wees hij ook op de grote voordelen van data.

Maar toen kwam Eleonore Stump haar eredoctoraat incasseren. Zij is een filosofe uit Louisiana en hield een bevlogen toespraak. “Mijn driejarige kleindochter verzamelt Dora Crackers (virtuele beloningen in een computerspel, gebaseerd op een kindertekenfilm, red.),” vertelt ze. “Dat is voor haar het belangrijkste in het leven, maar zij is drie jaar oud. Ik zie volwassen mensen die ook achter iets triviaals als virtuele beloningen, geld en macht aanjagen. Ik zou tegen die mensen willen zeggen: ‘denk eens na: wat is het nu waard om voor te leven?'” Stump greep terug naar de middeleeuwen waar zeven belangrijke sprituele waarden centraal stonden. Je kon een speld horen vallen in de aula. Vooral de waarde: ‘Onderwijs de onwetenden’ moeten de academici zich aantrekken. Ze wees de aanwezigen op de speciale verantwoordelijkheid die intelligente mensen hebben om hun kennis in te zetten voor de maatschappij. Echte excellentie ligt in het dienende, zo zei Eleonore Stump. Ze kreeg een lang applaus voor haar bevlogen speech

De net afgetreden burgemeesters van Tilburg en Den Bosch, Peter Noordanus en Ton Rombouts, ontvingen de universiteitspenning. De een vanwege zijn inzet voor de band tussen universiteit en gemeente, de ander voor zijn inzet in de gemeenteraad om JADS te vestigen in Den Bosch.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk mocht afsluiten en riep alle aanwezigen op om de banden te versterken en vooral in gesprek te blijven. In het Engels klonk dat toch mooier: “We need dialogue and connection.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.