De Ruiter waarschuwt voor segregatie moslims

Nederlandse moslims komen steeds vaker bijeen om te praten over het geloof, welke invulling zij daaraan geven en wat voor invloed dit heeft op hun leven. TiU-arabist Jan Jaap de Ruiter vertelt in Nieuwsuur wat hier de gevolgen van zijn.

Steeds meer jonge moslims volgen de strikte regels van de Islam. De intenties hiervan zijn volgens Jan Jaap de Ruiter goed: ze zijn op zoek naar hun identiteit en verlangen ernaar een ware moslim te zijn. De moslims laten zich tijdens voordrachten over het geloof inspireren door predikanten die vaak verbonden zijn aan een moskee. Als voorbeeld geeft Nieuwsuur een voordracht van Abid Tounssi, een ex-rapper. Hij stopte met rappen en het luisteren naar muziek. Volgens Tounssi is dit zondig, net als ontucht, overspel, bepaalde kleding en het nuttigen van alcohol. Daarnaast zijn volgens hem de beste teksten al geschreven: die staan namelijk in de Koran, schrijft NOS.

Afzonderen van de samenleving

Hoewel de intentie goed is, brengt het ook risico’s met zich mee volgens De Ruiter. Als de jonge moslims alle aanbevelingen en suggesties van de predikers gaan volgen, kan volgens De Ruiter segregatie ontstaan. “Muziek is in Nederland overal, dus je moet je dan afscheiden van je omgeving. In Nederland hebben we allerlei groepen die zich afzonderen van de samenleving, maar bij conservatieve moslims is het moeilijk een onderscheid te maken tussen een behoudende moslim en een purist.” Met de laatste duidt hij op de salafistische stroming. “In principe is er niks mis met de purist, maar er hangt wel een donkere wolk van geweld boven.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.