FNV op de campus, wat hebben we er aan?

Wat betekent de FNV nog voor studenten en medewerkers? Van de drieduizend werknemers op de Universiteit van Tilburg, zijn er ongeveer honderdvijftig lid van de FNV. Geen student op de campus die zich heeft aangesloten en toch loopt hier een vakbondsfunctionaris van de FNV rond: Fons Naus. Hij nam in september het stokje over van Lisette Ligtenberg en hij legt uit wat hij voor TiU’ers kan doen.

Ouderwetse visie

Voorop gesteld: Naus, organisatiewetenschapper en docent bij TiSEM, is niet eender met de FNV: “Het voordeel van mijn positie is dat ik ongebonden ben. Ik kan vrij mijn mening geven en mijn intuïtie volgen.” Hij vindt zelf dat de vakbond nog steeds leden probeert te werven met ouderwetse spreuken over solidariteit. De bond stelt zichzelf op als onmisbaar, terwijl bedrijven intussen ook zonder de bond onderhandelen met werknemers. Het laatste wat FNV heeft geregeld zijn cao’s die ook alweer verouderd zijn. Toch staat hij ook voor de FNV en wil hij het belang ervan blijven verdedigen aan de universiteit.

De luis in de pels

“Mijn primaire doel is toegevoegde waarde creëren voor zowel werknemers als studenten. De toegevoegde waarde verschilt dan weer per persoon.” Naus wilt met zijn nieuwe rol partijen bij elkaar brengen. “Op de campus richt ik mij op de belangen van medewerkers én studenten. Het is belangrijk dat zij zich bewust worden van wat er om hen heen gebeurt en hun stem laten horen in plaats van de schouders op te halen.” Hij wil eerst zelf oriënteren en erachter komen wat er momenteel speelt op de Universiteit van Tilburg. Opvallende thema’s die voorbijkomen zijn de werkdruk en het Strategisch Plan.

Opvallende thema’s

Begin vorig jaar is er opnieuw een strategisch plan opgesteld, dat wordt uitgevoerd in 2018. In de vernieuwde versie was ‘de groei van duizend studenten per jaar erbij’ vervangen door een perspectief zonder concrete cijfers. “Ik ben blij met deze verandering omdat de focus anders ligt op dit concrete cijfer, waarnaar we gaan leven. Er staat namelijk dat we een achterstand hebben opgelopen. Dit komt omdat het aantal studenten is gegroeid maar de capaciteit hetzelfde is gebleven. Dat is de valkuil van plannen. Ze zijn altijd mooi, maar je kunt niet alles voorspellen tot in de kleinste details. Wat komt er nou uiteindelijk van terecht?”

Dat is deels de rol die Naus op zich wilt nemen, een kritische blik op toekomstige plannen. Controleren of beloften nagekomen worden en niet vooruit worden geschoven. “Het strategische plan staat haaks op het Tilburg Educational Profile, waar ze met kleinere klassen willen werken. Vervolgens willen ze meer studenten zonder de capaciteit aan te passen. Je kunt kwaliteit niet met kwantiteit oppompen.” Dan is het niet zo gek dat de werkdruk is toegenomen.

En nu concreet

Wat Naus graag zou willen, is een groot debat organiseren op de campus. Aan de ene zijde het College van Bestuur en de decanen van de faculteiten, aan de andere kant de medewerkers en studenten. Een paar scherpe stellingen over bijvoorbeeld het Strategisch Plan. “Ik wil plek creëren om in het openbaar visies met elkaar uit te wisselen. Als daar inderdaad leden uitrollen is dat mooi meegenomen, maar dat is niet het doel. Ik heb liever dat medewerkers en studenten bewust worden van de veranderingen die we kunnen maken, ook als vakbond zijnde. Op dit moment vraag ik mij af hoeveel mensen weten dat ik hier rondloop en met welk doel, hopelijk komt daar snel verandering in.”

Wil je meer weten wat Fons Naus voor je kan doen? Of wil je problemen aankaarten? Mail dan naar fnv@uvt.nl.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.