72-uurs regeling dienstreizen uitgesteld

De regeling dat je maar drie dagen een dienstreis mag verlengen is uitgesteld. In het Lokaal Overleg -het overleg tussen vakbonden, personeelszaken en Koen Becking- stemden de bonden niet in met de regeling.

Het ging er om dat je bijvoorbeeld na een bezoek aan een congres in het buitenland langer kon blijven. Aangezien veel wetenschappelijke congressen in augustus vallen, werd daar veel gebruik van gemaakt. De reis werd betaald door TiU, de extra verblijfkosten voor privédoeleinden niet. Het College wilde echter aansluiten bij de regeling die het Rijk hanteert, en zij gaven daarvoor als reden dat er maatschappelijk geen draagvlak is voor dit soort extra’s. De bonden echter gaven aan dat zij nog nooit hebben gehoord dat er ook maar één krant een artikel heeft geschreven over deze declaraties van wetenschappers. Bovendien doet geen enkele universiteit dit, aldus de bonden. Het aantrekken van goede wetenschappers loopt vooral bij TiSEM stroef, en dan zou de meest schrale regeling van Nederland ook geen goed doen, voegden ze nog toe.

In de nieuwe regeling zouden wetenschappers en andere reizigers maar maximaal drie dagen (72 uur) extra mogen blijven, anders moeten zij een aanmerkelijk deel van de vliegreis terug betalen. De bonden stemden niet in, en willen de verschraling van de regeling van tafel hebben. Becking wil echter nog in VSNU-verband naar het pakket kijken. Maar de 72-uursregel gaat dus niet op 1 januari 2018 in. 

De bonden vonden de rest van de dienstreizenregeling op een paar punten kleine punten na okay, mits er maar echt op duurzaamheid gestuurd werd. Met een paar wetenschappers in een elektrische auto reizen binnen Europa is immers duurzamer dan een vliegreis per persoon. 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.