Leeftijdsgrens voor lachgas

Lachgas is populair onder studenten en jongeren. Het wordt niet als een echte drug gezien en is vrij verkrijgbaar. De politiek maakt zich zorgen en wil het gebruik aan banden leggen.

De laatste jaren is de populariteit van lachgas flink gestegen onder jongeren en jongvolwassenen. Met het drijfgas in de patronen, die bedoeld zijn om slagroom uit een cilinder te spuiten, vullen ze ballonnen en inhaleren het gas. In opdracht van het ministerie van VWS werd er onderzocht welk beeld verschillende gebruikersgroepen van lachgas hebben, in welke context het wordt gebruikt en welke problematiek het gebruik van lachgas oplevert.

Resultaten

De perceptie over de gezondheidsrisico’s verschilt onder jongeren. Gebruikers met een leeftijd van 12 tot 14 jaar, die nauwelijks ervaring hebben met andere middelen, zien lachgas niet als een echte drug en zijn zich niet bewust van de risico’s. Degene die lachgas wel als drug erkennen, weten dat er wel risico’s zijn, maar nemen die lang niet altijd serieus.

De kans op ernstige acute gezondheidsincidenten is klein, maar gebruikers geven wel aan negatieve effecten te ervaren. Tijdens of kort na het inhaleren van het gas, krijgen ze met name hoofdpijn, voelen zich duizelig en tintelingen van handen en voeten. Deze bijwerkingen worden gevolgd door verwardheid, misselijkheid en craving (hunkering om opnieuw te gebruiken). Op lange termijn zijn de meest voorkomende zelf-gerapporteerde negatieve gezondheidseffecten concentratieproblemen, titelingen, moeheid en duizeling. Op basis van deze bevindingen wordt het risico op verslaving niet uitgesloten.

Leeftijdsgrens

Het gebruik is dus niet zonder gevaar, daarom wil minister Bruno Bruins (Medische Zorg) en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) een minimum leeftijd van achttien jaar instellen voor de verkoop van lachgas. Samen met de detail- en groothandel is hij in gesprek over vrijwillige maatregelen als een leeftijdsgrens of een maximaal aantal lachgaspatronen dat verkocht mag worden aan een klant. Ook wil hij dat scholen, stappers en ouders betere voorzorgsmaatregelen treffen.

 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.